У середу парламентський Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією слухав пояснення прокурора Київської області. З пропозицією винести на розгляд комітету питання, щоб «розставити усі крапки над «і», Олександр Гардецький, як він наголошував під час засідання, вийшов сам. А приводом для необхідності «відбілити честь мундира» стало звернення народного депутата, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Стретовича до Президента України та Голови СБУ щодо протиправних, як він вважає, дій прокурора Київської області.
До речі, сам Володимир Стретович залишив залу засідання ще до розгляду питання по суті через відсутність багатьох членів комітету зі словами: «Відмовляюся брати участь у незаконному засіданні вашого комітету. У мене теж є комітет, і ми вернемося до цієї теми пізніше... Усе по закону треба робити, а ви робите «для галочки». В нашій країні вже наробили «для галочки» за 18 років. Чи ви не згодні?.. Спасибі за дотримання закону у комітеті з питань боротьби з корупцією!..».
Прокурор області Олександр Гардецький у виступі пояснив логіку своїх дій: «Я ініціював це питання... Я не хотів цього робити, допоки звернення не було розповсюджене в електронних і деяких друкованих ЗМІ. Тому я вимушений захищатися і звернувся до комітету... На даний час Генеральною прокуратурою проведена перевірка... Прошу вас розглянути це питання і поставити крапку...».
За словами прокурора, деякі події, про які йдется у зверненні народного депутата, просто не могли існувати «фізично... у природі».
— Взяти, — каже він, — звинувачення, що Гардецький має гранітний кар’єр у Броварському районі. Всі знають, що в Броварському районі гранітних кар’єрів взагалі немає. Або у Гардецького будинок в Дніпропетровську, Кіровограді, Запоріжжі... У Гардецького немає будинку в Дніпропетровську, як і немає в Гардецького восьми аптек. Якби в Гардецького було вісім аптек в Дніпропетровську, я думаю, Гардецький не працював би прокурором області, а контролював, як працюють аптеки. У Кіровограді я жив спочатку в готелі, потім знімав дві квартири. І жодного будинку в Кіровограді не мав...
Відкинув прокурор звинувачення про те, нібито йому «купили квартири в Києві». Гардецький розповів: одне помешкання «отримав, працюючи в адміністрації Президента у 2005 році, — ця квартира досі не приватизована». Друга квартира «нинішньою дружиною придбана в кредит ще 2006 року, коли я її в очі не знав...».
Присутні на засіданні комітету народні депутати ознайомилися з наданою Генеральною прокуратурою інформацією щодо перевірки звинувачень. Документ роздає прокурору області здебільшого позитивні характеристики, рясніє рядками на кшталт: «особистої причетності Гардецького О. С. до отриманих підлеглими хабарів не встановлено», або «не підтвердилися доводи», «не відповідає дійсності твердження», «будь-якої особистої заінтересованості у вирішенні справ не виявлено», «не встановлено причетності Гардецького О. С. до виділення Бориспільською адміністрацією земельних ділянок загальною площею 40 га у власність 21 громадянину», «не виявлено фактів зловживання... при придбанні квартир та автомобілів».
Генпрокуратура перевірила й історію з маєтком. «Відносно будинку в Ірпіні встановлено, що його придбано братом Гардецького С. О.... ще влітку 2007 року, до призначення Гардецького С. О. прокурором Київської області».
«З огляду на викладене підстав для реагування на звернення не вбачається», йдеться в інформації, наданій комітету Генеральною прокуратурою.
Природу порції компромату, яку підхопили окремі ЗМІ, сам Олександр Гардецький пов’язує зі своєю службовою діяльністю.
— Для мене зрозуміло, чому атакували мене, — розмірковує він з цього приводу. — Ще у 2008 році Бориспільська міжрайонна прокуратура заявила порядку 50 позовів... про повернення 48 гектарів землі навколо аеропорта Бориспіль. Це термінал D,.. який зараз будується. Нині до цього терміналу... немає під’їзних колій, нема де стояти повітряним суднам. У 2006 році колишній голова району... роздав цю землю (таку необхідну для розширення аеропорту. — Авт.) 25 фізичним особам,.. для ведення особистого селянського господарства... Особи продали її трьом комерційним структурам і зараз держава Україна (за бюджетні, звісно, кошти. — Авт.) повинна викупити ці незаконно (на думку Гардецького. — Авт.) отримані землі у... комерційних структур для того, щоб належним чином будувався термінал D. Ми стали на захист інтересів держави. Я сказав: відкликати позови не буду. Більше того — у березні порушив кримінальну справу за цим фактом, і зараз іде активне розслідування ...
Звісно, в усій цій історії виникає цілком слушне запитання: чому прокурора області перевіряє Генеральна прокуратура?
— Іншого органу, який би міг перевірити діяльність прокурора, просто не існує в Україні, — пояснив головуючий на засіданні заступник голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Микола Джига. — Або тимчасова слідча комісія Верховної Ради, якої немає з цього питання, або Генеральна прокуратура... Інших інстанцій немає, які б могли достеменно перевірити усі факти. Із довідки, яка надійшла в комітет з Генеральної прокуратури, з усіх фактів, викладених (у зверненні народного депутата. — Авт.) нічого не підтвердилося. І це підтверджено довідками і Служби безпеки України, і Генеральної прокуратури. Думаю, треба взяти до відома інформацію Генеральної прокуратури і на цьому поставити крапку.
Аргументи вислуховувала Галина КВІТКА.