У Києві завершилося дослідження, під час якого вперше у світі було задокументовано різні типи головного болю. Це дає можливість «побачити» головний біль людини: наскільки сильно болить голова, які характер та тип болю, і на основі цього якомога точніше підібрати ліки.
— За кордоном таке намагалися зробити, але поки що ніхто не отримав настільки точних результатів, — каже автор дослідження, доктор медичних наук Костянтин Трінус, науковий консультант Лабораторії головокружіння при ДП «Санаторій «Конча-Заспа». — Отримана документація болю голови — лише перший крок, але це те, що дає нам можливість розрізняти різні види болю. У більшості випадків лікарі пропускають момент визначення типу головного болю, а, значить, призначають неправильне або неточне лікування, через що людині ліки не допомагають. А з часом неправильно лікований головний біль тільки накопичується, призводячи згодом до інвалідності. Зазвичай таким хворим ставлять діагноз «вегетативно-судинна дистонія» (ВСД).
За словами доктора Трінуса, насправді за діагнозом ВСД приховано мінімум інформації про захворювання, на яке потерпає людина, а відповідно і про способи його ефективного лікування.
— Сучасна ж техніка дає змогу «розподілити» діагноз ВСД на 70 класичних діагнозів (!), кожен з яких має специфічну схему лікування, — стверджує український вчений.
Щоб чітко визначити характер головного болю та його причини, в Лабораторії головокружіння було використано цілу низку специфічних тестів. Під час дослідження, крім класичних діагностичних тестів, доктор Трінус використав ще до десяти авторських, які тепер є нашими українськими ноу-хау.