Контрактову площу перебудують. Разом із нею, згідно із розпорядженням Київської міської державної адміністрації, планують «попрацювати» і над реставрацією будівель по вулиці Петра Сагайдачного, спорудити пам’ятник Петру Могилі, відновити комплекс Гесте та магістрату в Подільському районі. Між іншим, реконструкція Контрактової площі — гарна нагода для створення омріяного Центром археології Києва підземного музею.
— На глибині 10 метрів від сучасної поверхні, — розповів на вчорашній прес-конференції директор Центру археології Інституту археології НАН України Михайло Сагайдак, — коли прокладали лінію метрополітену, було віднайдено живий фрагмент міста кінця ІХ — початку Х століть. У нас є проект, над яким ми працюємо уже не перший рік: зробити із цих розкопок підземний музей. Процедура так званої «музеєфікації» у двох словах виглядає так: поруч зі стінкою метрополітену опускається спеціальний скляний куб. Через нього усі охочі бачитимуть натурну забудову давноруського Подолу з його вулицями та садибами. Щоправда, поки що ідея створення такого музею підтримки серед вищих кіл столичної влади не знайшла.
— Наш проект називають надто дорогим, несвоєчасним, складним... та одночасно із цим при відбудові комплексу архітектора Гесте планується створення тотального підземного простору для паркування авто, — каже пан Сагайдак.
Тим часом далеко не всі підтримують ідею реконструкції Контактової площі як таку. Нещодавно, у день народження Григорія Сковороди, активісти кількох громадських організацій провели акцію «Сковорода не продається!»  (на знімку). Це — реакція на можливе знесення пам’ятника українському філософу. Місце останнього планують віддати Петру Могилі. Між тим, частина «гризунів науки» таку ротацію не підтримує. Бо саме до Сковороди приходять із проханнями допомогти у навчанні. Чи буде і Могила виконувати їхні бажання — невідомо.