Близько трьох десятків зарубіжних фармацевтичних корпорацій проводять в Україні клінічні випробування ліків.
Це стверджує директор Державного фармакологічного центру Міністерства охорони здоров’я України Віктор Чумак на сторінках одного з друкованих видань. За його словами, клінічні випробування нових лікарських препаратів на території України здійснюють міжнародні фармацевтичні корпорації, що виробляють оригінальні препарати.
Експерт розповів, що клінічні випробування складаються з кількох фаз. Перша — найнебезпечніша, в ній беруть участь добровольці, в яких немає проблем зі здоров’ям. На цьому етапі вивчають не ефективність препарату, а його токсичність: за ризик і повинні людям платити. «Першої фази ми не проводимо — боїмося скандалів», — каже Віктор Чумак.
За його словами, в Україні проводиться лише друга фаза: випробування на профільних хворих, яким платять не грішми, а ліками. І для багатьох хворих це мало не єдиний шанс одержати безкоштовне лікування і ліки, які часто дуже дорого коштують. Свого часу у Львові спостерігався ажіотаж, коли там випробовували препарати для лікування останньої, четвертої, стадії онкозахворювання. Результат був приголомшуючий: у 30 відсотках випадків наставала ремісія. Проте, на думку експерта, цей препарат з’явиться в нас нескоро. Лише після того, як закінчаться всі випробування, виробник вивчить і врахує їхні результати, вийде на багаті ринки — в США, Японію та Європу, і тільки після цього, можливо, побачимо його в Україні...
Водночас пан Чумак додав, що з етичних міркувань препарати не випробовуються на дітях. А маленькі пацієнти забезпечені ліками лише на 40 відсотків, тож лікар радить мамі поділити «дорослу» пігулку і дати шматочок дитині. Бо взяти дитячу дозу ліків просто немає де. «Ми потрапили в замкнуте коло — без клінічних випробувань саме на дітях ми не маємо права рекомендувати малюкам лікарський препарат. Тому, коли вони хворіють, ми їх «труїмо» дорослими ліками», — констатував фармацевт.