Майже два десятиліття незалежні держави так і не виконали демаркацію кордонів і не створили зручних пропускних пунктів.
Надзвичайна подія на україно-російському кордоні, у результаті якої російські прикордонники застрелили громадянина України, стала новиною номер один електронних ЗМІ. Однак у владних кабінетах надзвичайну подію такою не вважають, а про вбитого розмірковують так, немов ідеться про заблудлу вівцю. Ні у прес-службі Харківського прикордонного загону, ні в районній, ні в міській раді керівники не могли назвати навіть ім’я вбитого. І тільки у місцевому райвідділі міліції (з поваги до парламентської газети) заступник начальника прояснив деякі деталі.
Але спочатку про офіційну версію. Під час спроби незаконного перетину кордону й створення небезпечної для життя російських прикордонників ситуації вони нібито застосували всі запобіжні заходи й тільки після цього відкрили вогонь на ураження. Спочатку з’явилася інформація, що загиблий — відомий контрабандист, але незабаром повідомили, що в машині не було ніякої контрабанди. Така от драма, зі слів начальника Харківського прикордонного загону Олександра Задорожного.
Загиблим виявився громадянин України, 38-літній мешканець Вовчанська Андрій Якименко. Він працював на ринку й на деревообробному виробництві. Зі знайденого товару вантажем можна вважати тільки запчастини для млина з переробки зерна, які навряд чи вдасться кваліфікувати як контрабанду. Але у російської сторони є інший аргумент: він створив загрозу прикордонникам.
Російська сторона вже порушила кримінальну справу. За даними української сторони, росіяни визнали дії своїх прикордонників правильними. Із приводу надзвичайної події прикордонними службами обох країн проводиться перевірка й службове розслідування. По закінченні десятиденного строку повинні з’явитися висновки. А за даними начальника Харківського прикордонного загону Олександра Задорожного, українські прикордонники жодного разу не стріляли на ураження. Хоча формально підстави були.
В Андрія Якименка залишилася родина, двоє дітей. Як їм пояснити, що їхній батько загинув під час перетину фактично неіснуючого кордону?
 
Харків.