Цього тижня відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів «Врятувати від забуття. Боротьба за українську державність: сімейні історії українців». Захід започатковано Міжнародним благодійним фондом національної пам’яті України та Інститутом історії НАНУ за підтримки Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України та Національної спілки письменників.

Учасники конкурсу, учні шкіл, гімназій, ліцеїв, студенти, молоді вчителі з усієї України, висловили свій погляд на історію Батьківщини крізь призму минулого власного роду у формі анімаційних робіт.

Директор Міжнародного фонду національної пам’яті Борис Пономаренко зазначив: «Цьогоріч на конкурс надіслано близько 450 робіт, багато з них присвячено Другій світовій війні. Раніше найбільше робіт надходило з Донецької і Луганської областей, були цікаві проекти з Криму. На щастя, ми і цього разу отримали роботи з Донеччини». Конкурсна комісія, у складі якої — народний депутат України 5—6 скликань В. Корж, член Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України О. Домаранський, голова Спілки письменників М. Сидоржевський та інші, обрала 6 найкращих відеоробіт. Голова журі, кінорежисер і письменник О. Муратов професійно прокоментував вибрані твори.

За сумою балів визначено переможця — роботу «В ім’я України» учнів Полтавської ЗОШ І—ІІІ ступенів №27 Боровенко Юлії, Брицуна Андрія та їхнього вчителя історії Людмили Безвіконної. Героїня фільму — вчителька математики полтавської школи, дочка Степана Мартиновича Віруна. Вона розповіла історію свого батька, активного учасника українського руху опору, однодумця Л. Лук’яненка, співзасновника Української робітничо-селянської спілки, політв’язня, який провів 11 літ в радянських тюрмах і таборах. Друге місце віддали кіноісторії про голод 1932—1933 років — «Згадувати боляче, забути неможливо: історія з дитинства моєї бабусі» Шевченко Катерини, учениці 9-го класу Пирятинської спеціалізованої школи І—ІІІ ступенів №6. Третє місце посіла стрічка «Історія однієї сережки» Іванни Ілліної, учениці 10-го класу Квасилівського НВК школи-ліцею та її мами Валентини Іванівни (це історія кохання маминої мами у роки війни). Четверте місце присуджено відеороботі історико-краєзнавчого гуртка під керівництвом Світлани Ніколенко «Ти повертайся» на сучасну тему. Віктор Голий, козак окремого Чорноліського полку ім. козака Мамая, музейний працівник, методист із питань туризму Знам’янського міського краєзнавчого музею, пішов добровольцем на війну. Загинув 28 серпня під Дебальцевим. П’яте місце журі віддало учениці Бобровицької ЗОШ І—ІІІ ступенів Роменської райради Охріменко Карині з роботою «Боротьба за українську державність. Сімейні історії українців». Вона розповіла про свій рід у роки колективізації та війни. Шосте місце посів музичний відеокліп на пісню В. Івасюка про трагізм війни у долі родини «Мальви пам’яті» у виконанні Афанасьєвої Вікторії, учениці 11-го класу гімназії селища Братське Братської районної ради.

Дипломанти конкурсу отримали грошові винагороди та подарункові книжки, а переможці — безплатний відпочинок у санаторії «Трускавець». 

 

Учасники конкурсу Катерина Шевченко, Анастасія Малишкіна, Дарина Шевченко (зліва направо) та директор фонду Борис Пономаренко.

Фото Сергія Ковальчука.