У селищі Вигода Долинського району запрацювала котельня, що замість природного газу використовує відходи деревини. На деревообробному підприємстві ТзОВ «Уніплит», яке її спорудило, планують відтепер щомісяця економити близько мільйона кубометрів газу.

Загальна кошторисна вартість котельні — 45 мільйонів гривень. Проект дорогий, але в «Уніплиті» підрахували, що вкладені кошти їм повернуться вже за три роки. «Ця котельня видає 18 тонн пари на годину. На сьогодні вона повністю забезпечує потреби нашого підприємства і в парі, і в теплі. Завдяки цьому ми практично повністю відмовляємося від використання газу під час виробництва», — зазначив директор підприємства Олег Кисельов.
Раніше, за словами керівника, його підприємство тільки на газ витрачало на місяць до 2 мільйонів гривень. Тож зекономлені кошти спрямовуватимуть на погашення кредитів, збереження соціальних стандартів для трудового колективу та подальшу модернізацію виробництва й освоєння нових видів продукції.
Показово, що котельня збудована за передовими бельгійськими технологіями, які передбачають високі екологічні стандарти. Тож шкідливих викидів в атмосферу не буде. Олег Кисельов розповів, що, коли котельню запустили в тестовому режимі, жителі прилеглих територій не відчули, що вона вже запрацювала. У планах підприємства є й варіант, що котельня забезпечуватиме своїм теплом не лише підприємство, а й помешкання селян.
Голова облдержадміністрації Микола Палійчук вважає вигодський проект одним із найкращих в області стосовно реального енергозбереження. «Тут спалюватимуть відходи тирси та деревини, котрі накопичувалися на наших землях протягом десятка років, — зауважив він. — Гадаю, що у зв’язку з подорожчанням газу підприємства, які перші перейшли на альтернативні джерела енергії, завтра будуть у стовідсотковому виграші».
 
Івано-Франківська область.