Людину ще здавна цікавило питання: «А коли ж саме з’явилася перша людина на території нашої держави і який вона мала вигляд?» На ці та інші запитання дають відповідь вчені-археологи, які займалися дослідженнями та розкопками території України.
На українських землях первісні люди, так звані архантропи, з’явилися близько 1 млн. років тому, в період раннього палеоліту. Трохи пізніше, приблизно 40 тис. років тому, в Україні з’являється «homo sapіens» — людина, яка фізично та розумово схожа на сучасну. Вона вже вміла добувати вогонь, готувати собі їжу, тим самим почала відокремлюватись від тваринного світу. Кам’яні знаряддя праці давні люди виготовляли переважно з кременю, що найбільш призначений для розколювання різноманітних предметів, а також користувались ломакою, ручними рубилами та гоперами — знаряддя на палиці, краї якої оббито на одному боці.
Залишки стоянок цих людей були знайдені на одній із гір над річкою Тиса, біля с. Королеве на Закарпатті. Інші стоянки були знайдені також в с. Лука-Врублевецька на Хмельниччині та в м. Амвросіївка — Донбас. А от найдавнішою стоянкою на території Київської області є Кирилівська. Найдавніші сліди людського життя лежать тут під товстим шаром жовтої глини. Всього на території України відкрито близько 30 стоянок доби палеоліту.