Поки загальноукраїнські проекти стосовно формування енергетичної незалежності держави залишаються здебільшого деклараціями, Сумщина здійснила перший конкретний і, водночас, серйозний крок на цьому шляху. Днями на Сумській ТЕЦ урочисто запущено в дію новий турбогенератор потужністю 12 мегаватів.
Нова установка є когенераційною, вона виробляє водночас теплову та електричну енергію. До речі, останнім часом практика такого комбінованого виробництва набуває популярності в світі, позаяк суттєво дозволяє здешевити вартість енергії. У цей проект компанія «ТехНова», яка спільно із Сумською міською радою є співзасновником ТОВ «Сумитеплоенерго», котре й орендує Сумську ТЕЦ, інвестувала близько 16 мільйонів гривень. Зазначені кошти були спрямовані на проектування та придбання необхідного обладнання, будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи.
Символічний запуск турбіни, управління якою здійснюється на основі найсучасніших електронних технологій, здійснив голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Лаврик. Завдяки реалізації цього проекту Сумщина отримала надійне додаткове джерело електропостачання — досі в області був значний дефіцит електроенергії. Так, за потреби майже 2 мільярди кіловат-годин її в регіоні виробляли заледве 380 мільйонів кіловат. З новою турбіною потужність Сумської ТЕЦ збільшилася на 30 відсотків і досягла 40 мегават. «Це високий результат у масштабах усієї України», — зазначив генеральний директор «Сумитеплоенерго» Леонід Пляцук. А за словами генерального директора ТОВ «Укртеплоенерго» Олександра Штипельмана, цей проект, реалізований в інвестиційно привабливому Сумському регіоні, не перший і далеко не останній. На всіх об’єктах енергетичного сектору, де свою управлінську діяльність здійснює «ТехНова», триває впровадження технологій, спрямованих на підвищення надійності електрогенерації, теплового та гарячого водопостачання, зниження собівартості енергії для споживачів, значне зменшення рівня шкідливих викидів в атмосферу.