Державне фінансування для надання необхідної допомоги хворим на гемофілію має бути збільшено щонайменше в 6 разів. Так вважає директор Інституту патології крові та трансфузійної медицини АМНУ (Львів), головний позаштатний гематолог МОЗ України Василь Новак.
За його словами, в Україні на обліку перебувають 2 тисячі 531 хворий на гемофілію. Водночас у середньому на одного хворого припадає близько 5 тисяч одиниць ліків. А за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я потрібно принаймні 30 тисяч.
Василь Новак зазначив, що тільки за умов збільшення фінансування приблизно в шість разів можна говорити про надання невідкладної допомоги, планової допомоги і профілактичного лікування. Цього року фінансування для забезпечення потреб гемофіліків становить трохи більш як 38 мільйонів гривень.

Головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов каже, що ліки, які є в розпорядженні медичних закладів, вводять лише в разі надання екстреної допомоги хворим гемофілією на 1—2-й день загострення хвороби. Лікарі наполягають, щоб у бюджеті окремим рядком було виділено кошти на 100-відсоткове забезпечення хворих факторами згортання крові, хоч би як дорого це коштувало.