Фахівці виробничо-технічного центру «Прилад» (філія ДП «Харківстандартметрологія») налагодили виробництво чотиритарифного електронного лічильника ЛВ-4Т для обчислення обсягів спожитої холодної та гарячої води з урахуванням її температури. Прилад має забезпечити права споживачів на якісні послуги з водопостачання. Поки що це єдиний пристрій в Україні, який здатен контролювати температуру підігріву гарячої води безпосередньо в помешканні.
Диво-техніка веде облік води і записує її показники в тарифні комірки: у першу — спожитий обсяг холодної H2O; у другу — гарячої (без урахування її температури). А от у третю комірку лічильник записує скоригований за температурою обсяг гарячої води. Якщо із крану потече ледь тепла рідина (холодніша за 40°C), послугу взагалі не враховуватимуть. Якщо воду підігріли до 40—44°C, споживач сплачуватиме 70 відсотків вартості послуги, якщо до 45—49°C — 90 відсотків. За повним тарифом мешканці платитимуть тільки тоді, коли температура гарячої води в оселях сягне 50 і більше градусів.
Чи скоро запровадять цей революційний винахід, невідомо. Водночас експерти стверджують: наші консервативні жеки, чи то пак комунальні підприємства, нині зацікавлені тільки в тому, щоб всіляко саботувати будь-які зміни, спрямовані на захист споживачів їхніх недолугих послуг.