Після публікації статті «Безплотинні та каскадні ГЕС — альтернатива атомної і теплової енергетики» («Голос України» за 26.05.09 р.) редакція не отримала очікуваної від Кабміну відповіді. Вочевидь, йому не до таких «дрібниць», як енергозбереження.
Відгукнувся Іван Табунщик із села Перово Сімферопольського району:
«Є ГЕС із вакуумним гідроприводом — альтернатива всім видам наявних і проектованих електро-станцій.
Мій винахід (Вакуумний гідропривід Табунщика Івана Пахомовича) здатен виробляти електроенергію за рахунок вакууму, що впливає на рідину, яка, у свою чергу, діє на лопаті гідротурбіни, а та, обертаючись, впливає приводом на електрогенератор, який виробляє електроенергію.
Для виготовлення такого агрегату не потрібні мільйони. Моя ГЕС — малозатратна, робота її екологічно чиста, безпечна й не потребує жодної іншої енергії, крім вакууму, який виробляє сама. Вакуумний гідропривід може бути використаний для транспортних наземних і водних засобів і працювати цілодобово будь-якої пори року. На винахід маю патент.
А ось патент на більш удосконалений винахід, вважаю, навмисно не видає «Український інститут промислової власності» і Департамент інтелектуальної власності. Судові розгляди тривають уже четвертий рік. Доцільність мого винаходу може підтвердити Департамент інновацій і трансферу технологій».
 На запит «Голосу України» відповів Микола Паладій, голова Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки (цитуємо із скороченнями).
«Держдепартамент розглянув листа, в якому міститься прохання прокоментувати ситуацію стосовно винаходів Табунщика І.П.
Набуття права інтелектуальної власності на винахід засвідчується патентом. Він видається в разі відповідності заявленого винаходу умовам патентоздатності, а саме, є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним.
Табунщик І.П. 08.02.2006 подав заявку на винахід «Універсальна руслова ГЕС». У ході проведення експертизи заявником вносилися суттєві доповнення.
Змінені матеріали були прийняті закладом експертизи як окрема заявка на винахід «Вакуумний гідропривід Табунщика Івана Пахомовича».
Винахіднику видали деклараційний патент №1812 на корисну модель «Універсальна руслова ГЕС». На цьому діловодство було завершено.
За окремою заявкою Табунщик мав надати додаткові матеріали, що роз’яснюють суть оновленого винаходу.
Проте він на запит експертизи не відповів і не подав клопотання про продовження чи поновлення строку подання додаткової інформації. Натомість почав скаржитися.
Заклад експертизи діяв відповідно до закону та правил розгляду заявок. При цьому майнові та немайнові права Табунщика І.П. не були порушені.
Принагідно повідомляємо, що у Сімферопольському районному суді АРК розглянута адміністративна справа за позовом Табунщика до Державного підприємства «Український інститут промислової власності» (закладу експертизи) та експертів про визнання дій посадових осіб необгрунтованими та незаконними стосовно згаданих заявок на винаходи. У задоволенні позову відмовлено».
Схоже, Іван Пахомович таки не виконав законні вимоги експертизи. Шкода. Його вакуумний гідропривід, належним чином запатентований, може істотно вплинути на рівень енергобезпеки країни.
Залишається сподіватись, що автор ноу-хау доведе свою справу до логічного завершення.