Шипшина дозріває у вересні і ягоди її можна збирати до морозів.
Бабуся розповідала, що під час війни сотні дітей і підлітків збирали плоди шипшини й передавали їх на фронт, щоб хворі відновлювали здоров’я цілющим чаєм.
І в мирний час, коли бабуся працювала в лікарні, вона завжди рекомендувала пити відвар шипшини для відновлення сил. Адже шипшина в період повної зрілості містить величезну кількість вітамінів (С, Р, Е, К, групи В) і мікроелементів.
У народній медицині шипшину застосовують при недокрів’ї, загальному занепаді сил, виразках шлунково-кишкового тракту, хворобах печінки, туберкульозі.
Але для початку її потрібно правильно запасти й знати, що зібрана після заморозків, вона містить менше вітаміну С й непридатна для тривалого зберігання.
Під час сушіння треба намагатися зберегти в шипшині максимальну кількість вітаміну С. Ягоди очищують від плодоніжок і чашолисточків, обполіскують, просушують від води. А потім сушать у гарячій і виключеній духовці або сушарці при температурі 70—80 градусів, щоб плоди повністю затверділи.
Чай бабуся заварювала своїм особливим способом. Щоб зберегти, якомога більше вітаміну С, вона спочатку подрібнювала сушену шипшину, потім заливала її холодною кип’яченою водою (з розрахунку чайна ложка шипшини на склянку води) і настоювала приблизно 8 годин. Перед чаюванням суміш розігрівала до температури близько 70 градусів (не кип’ятила!) і, процідивши, наливала в чашки.
Жовчогінну, сечогінну й протизапальну дію має така настоянка. Плоди шипшини розмолоти, чайну ложку порошку залити склянкою води й кип’ятити 10 хвилин у закритому посуді. Настоювати дві години, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3—4 рази в день до їжі.
При шлунково-кишкових захворюваннях напій готують так: столову ложку листя шипшини заливають 1,5 склянки окропу й настоюють 2—3 години в закритому посуді. Проціджують і приймають по дві столові ложки 3—4 рази в день до їжі.
Важливо знати, що при тривалому вживанні плодів шипшини, що містять велику кількість аскорбінової кислоти (вітаміну С), може пригнічуватися інсулярний апарат підшлункової залози. Протипоказанням до застосування великих доз плодів шипшини є схильність до тромбофлебітів. Тому перед початком лікування обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем.