Більше сексу, овочів і фруктів, відвідувань церкви і фізичних навантажень. Менше телевізора, стресів і образ, алкоголю і паління. Такий, за результатами останніх досліджень, сучасний рецепт довголіття.
Американські дослідники радять відмовитися від паління, щодня споживати свіжі фрукти й овочі, підтримувати оптимальну вагу і присвячувати щонайменше 2,5 години щотижня фізичним навантаженням.
У сумному рейтингу чинників, які не сприяють довголіттю, не останнє місце посідають стреси. На пошуки засобів боротьби з ними та іншими душевними терзаннями, що скорочують життя, кинуто зусилля сотень дослідників в усьому світі. Уміння прощати образи — найкращий спосіб знайти душевний спокій.
Є й інший метод зберегти рівновагу в організмі. Окремим пунктом у дослідженнях довголіття останніми роками все частіше стає секс, який, судячи з усього, і справді подовжує життя. Під час занять сексом в організмі виділяються гормони, що придушують почуття самотності і різні стреси. Залишатися сексуально активним — означає зберігати психологічну стійкість, вважають учені.
Американські експерти доповнюють свій список перешкод на шляху до довголіття вкрай шкідливою звичкою регулярно дивитися телевізор.