90 відсотків доходів медичного персоналу в Україні залежить від платежів, які він отримує від пацієнтів як неофіційну винагороду. Такі попередні результати дослідження проблеми неформальних платежів у п’яти країнах—членах ЄС, а також в Україні (ASSPRO CEE 2007), яке фінансується Єврокомісією.
— Доходи медичного персоналу на 90 відсотків залежать від неформальних платежів. Іншими словами, лікар, котрий отримує 500 гривень офіційної зарплати, «з конверта» виймає 5000 гривень», — каже керівник Школи охорони здоров’я НаУКМА Ірена Грига. — Але це — попередні дані. Дослідження розраховано на п’ять років, воно триває.
За її словами, результати дослідження, зокрема, свідчать про те, що витрати домогосподарств на послуги охорони здоров’я (як частка від загальних витрат на охорону здоров’я) сягають 40 відсотків.
— Це платежі з кишені наших громадян. До того ж, за попередніми оцінками, такі платежі в установах державної або комунальної форм власності здійснюються в півтора разу частіше порівняно з такими само у приватних клініках, — пояснила Ірена Грига.
У свою чергу, характеризуючи нинішній стан нашої медичної галузі, науковий керівник дослідження Вім Грот зазначив: якщо зважати на аналіз фінансових потоків у системі української охорони здоров’я, то головний висновок полягає в тому, що систему охорони здоров’я в Україні вже приватизовано.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.