Водою залило сховище обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки у Луцьку. Пошкоджено 214 підшивок газет, майже тисячу книг. Багато з них навряд чи вдасться врятувати. Читачі не скоро зможуть скористатися річними збірками газет «Урядовий кур’єр», «Україна молода», «Українське слово», «Труд», «Спортивна газета», «Україна-бізнес» та багатьох інших. Пощастило, що потоп минув «Голос України», не постраждали також старовинні і рідкісні книги.
А виною всьому став гнучкий шланг, який вночі зірвало з туалетного бачка. Лічильник зафіксував інтенсивність штучної зливи: за ніч через прорив витекло 200 кубометрів води. За словами головного інженера бібліотеки Олександра Войтюка, подібне бувало й раніше, але такої біди не приносило, бо розриви траплялися вдень. Оскільки бібліотека охороняється державною службою охорони і стоїть на сигналізації, то нічного сторожа немає. Але автоматика реагує не на все.
Біда виявила ще одну проблему: напівпідвальне приміщення книгосховища погано вентилюється. Тепер вцілілим від потопу книжкам загрожує ще один серйозний ворог — висока вологість. Нині працівники «Луцьксантехмонтаж» №536, які лише кілька місяців тому проводили ремонт водопровідної і каналізаційної систем, допомагають бібліотекарям ліквідовувати наслідки підтоплення.
 
Волинська область.
Фото автора.