Село Трипілля на Київщині збирає ентузіастів. Бажаєте долучитися до давніх українських традицій? Тоді вам сюди. Тут навчать і хату білити, і народних пісень співати.
Уже традиційно толока «Від коріння родоводу» відбувається на території історико-археологічного музею «Прадавня Аратта — Україна». Неподалік музею більше ста років тому український краєзнавець чеського походження Вікентій Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру. 95-й річниці від дня смерті дослідника і присвячене нинішнє зібрання.
— Відкриттям трипільської культури Вікентій Хвойка заявив світові про першоджерельність нашої святої землі, про те, що Україна територіально є колискою світової цивілізації, — наголосила на прес-конференції виконавчий директор толоки «Від коріння родоводу» Зоя Ружин.
Перед толочанами постане завдання: помазати і побілити дерев’яний зруб будинку музею. Адже віддавна толока — народне зібрання, коли люди допомагають одне одному побудувати житло чи виконати інші роботи, необхідні в селянському побуті.
На участь у толоці зголосилося понад сорок осіб. Серед них не тільки організатори, а й імениті гості — посол Чеської Республіки в Україні Ярослав Башта, заступник міністра культури і туризму України Ольга Бенч, відомі в країні артисти. Так, співак Андрій Маслаков виконає прем’єру пісні «Коріння з Аратти», яка має стати гімном народного зібрання.
 
На знімку: так проходили перші толоки.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).