Розслідування у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе набирає обертів. Десять днів тому вдалося затримати одного з обвинувачуваних, Олексія Пукача, який майже п’ять років перебував у розшуку. Наступного дня після затримання, газети та Інтернет-видання зарясніли заголовками на кшталт: «Пукач назвав замовників убивства Гонгадзе і обіцяє сказати, де знаходиться голова вбитого». Останнє твердження таки справдилося — і рештки черепа, які ймовірно належали вбитому журналісту, уже знайдено. 
В те, що найближчим часом стане відомо, хто замовив убивство, вдова Мирослава Гонгадзе та її представник Валентина Теличенко не дуже вірять. «Затримання Пукача — це надзвичайно важлива подія для слідства, але це, на жаль, ще не гарантія того, що прізвища замовників буде названо», — заявила вчора на прес-конференції пані Теличенко.
За словами Валентини Теличенко, затримання Олексія Пукача — це останній шанс дізнатися правду про вбивство Георгія Гонгадзе. Головне, зуміти ним скористатися. Зашкодити цьому можуть, мовляв, кілька обставин. Зокрема, сильний політичний тиск на слідство та «недостатній професійний рівень» певних осіб, задіяних у розслідування.
Останнє буцімто і змусило 29 липня вдову журналіста звернутися до Генерального прокурора Олександра Медведька із заявою про усунення від подальшого розслідування справи слідчого Олександра Харченка та заступника Генпрокурора Миколи Голомші. У свою чергу, прес-секретар Генеральної прокуратури Юрій Бойченко в ефірі одного з телеканалів заявив, що жодних причин для відсторонення слідчого та заступника Генерального прокурора, на його думку, немає.
Тим часом розслідування триває. 28 липня в Білоцерківському районі Київської області було знайдено фрагменти черепа, що могли належати Г. Гонгадзе. Зараз ведеться їх експертиза. Однак вдова та її представник наполягають, щоб у дослідженнях фрагментів участь брали закордонні експерти. Мовляв, до вітчизняних рівень довіри надто низький. Але уже зараз В. Теличенко каже: «З великою ймовірністю ми припускаємо, що віднайдені фрагменти і справді належали Георгію». Та, на думку пані Теличенко, головне — проявити політичну волю. Без останньої, навряд чи можна розраховувати на якісь результати.
— Нині Рубікон. Або влада бере курс на розкриття справи і робить усе можливе для викриття замовників, скільки б часу це не забрало. Або ж передає у суд справу Пукача, і тоді ми вже ніколи не дізнаємося прізвища тих, хто стоїть за вбивством. Жодного сенсу, окрім бажання убезпечити замовників, у передачі справи Пукача до суду немає.
Не залишається розслідування і без уваги найвищих посадових осіб держави. Так, вчора зранку Президент країни закликав до оперативної роботи у розслідуванні «справи Гонгадзе» керівників Генеральної прокуратури, Служби безпеки та МВС. «Я переконаний, через співпрацю з СБУ, МВС Генеральна прокуратура законно та оперативно поставить крапку у цій справі», — сказав Віктор Ющенко.
Нагадаємо, Г. Гонгадзе було вбито восени 2000 року. У березні 2008 року суд визнав винними у цьому вбивстві трьох колишніх співробітників одного з департаментів МВС. Ще один обвинувачений — Олексій Пукач. Його після п’яти років розшуку було затримано в Житомирській області. Та найголовніше питання — хто був замовником вбивства. Над цим на разі і працює слідство.