«Червоній зірці» — 135!
Засноване англійцями, братами Томасом і Робертом Ельворті в Єлисаветграді в 1874 році, нинішнє сучасне багатопрофільне підприємство з виробництва посівної та грунтообробної техніки ВАТ «Червона зірка» в часи економічної кризи переживає своє чергове відродження. 
І хоч відчутний спад не обминув і це виробництво, проте застосування сучасних технологій дає можливість «Червоній зірці» залишатися серед провідних світових виробників сільськогосподарського машинобудування.
За словами голови правління — генерального директора ВАТ «Червона зірка» Сергія Калапи, місія підприємства — виробництво такої посівної та ґрунтообробної техніки, рівень якої, на основі застосування сучасних новітніх технологій, максимально задовольняв би потреби споживачів, а також забезпечував гармонійний розвиток акціонерного товариства в інтересах трудового колективу.
Сьогодні черворнозорівці активно просувають свою продукцію на найбільш потужних світових ринках. Тільки за останні п’ять місяців продукція «Червоної зірки» представлялася на міжнародних виставках у Казахстані, Болгарії, Румунії, Литві, Республіці Білорусь і, звичайно ж, у Києві. Також у виставковому портфелі підприємства — участь найближчим часом у міжнародних сільськогосподарських виставках в Російській Федерації (Барнаул, Краснодар), Молдові, Болгарії, Сирії, Німеччині (Ганновер).
А після успішної участі в агротехнічній виставці в Румунії завод почав проводити сертифікацію своїх машин для продажу в країнах Євросоюзу — Румунії і Польщі.
Підприємство має 54 сервісні центри з обслуговування виробленої техніки, які розташовані в Україні, Російській Федерації, Республіці Білорусь, Республіці Казахстан, Молдові, Болгарії.
Водночас показники роботи підприємства за 2009 рік за деякими напрямками знизилися, хоч і значно зросла частка експорту в загальній реалізації. А також —пропорція інвестицій у виробництво за рахунок власних коштів.
З початку року «Червоною зіркою» реалізовано 1081 одиницю техніки (в т. ч. в Україні — 273, в Росії — 657 одиниць). На жаль, це у чотири рази менше, ніж за аналогічний період минулого року. Істотно скоротилися обсяги виробництва.
На думку машинобудівників, це зумовлено нестабільною ситуацією в економічному секторі АПК країн СНД і України зокрема. Відсутність кредитування позбавила селян будь-якої можливості купувати нову сільськогосподарську техніку. Цей фактор поставив на межу виживання більшість фермерських господарств України, а вітчизняні машинобудівні підприємства змушені були шукати нові ринки збуту.
Проте нині підприємство впевнено рухається курсом проектування і виробництва машин світового рівня, при-значених для роботи з застосуванням найсучасніших технологій обробітку грунту. Не припиняються роботи з виводу на ринок принципово нових сільськогосподарських агрегатів — посівного комплексу «Сіріус-10» і двох видів багатофункціональних посівних комплексів (сівалка і культиватор) «Алькор-6» і «Алькор-10». Нині ці агрегати перебувають на випробуваннях, а «Сіріус-10» працює на полях у чотирьох господарствах України. Два таких посівних комплекси на замовлення вже доставлено до Казахстану.
Сільгоспвиробникам України вперше в цьому році запропоновано просапну сівалку «Вега-8». Ця сучасна машина дає змогу засівати соняшник, кукурудзу і сою без попереднього обробітку грунту. Новітні технології, застосовані в цій сівалці, дають можливість об’єднати в одну кілька технологічних операцій. Зберігаються не лише матеріальні ресурси аграріїв, але і час. Нині на полях України вже працює 20 таких агрегатів. Попередні оцінки їхньої роботи дуже високі.
Колектив машинобудівників-червонозорівців черговий ювілей зустрічає з новими професійними досягненнями, у творчому пошуку і з надією на відродження вітчизняної економіки. «Голос України» приєднується до численних привітань і бажає червонозорівцям виконання усіх виробничих планів, стабільної роботи, великого попиту на продукцію і чималих доходів.
На знімках: голова правління — генеральний директор ВАТ «Червона зірка» Сергій КАЛАПА; у цеху підприємства.

Фото автора і Сергія КОВАЛЬЧУКА.