У Луцьку, прокладаючи кабель до одного з банків, робітники натрапили на присипаний землею колодязь. Яким було їхнє здивування, коли, знявши верхній шар землі, вони побачили складені там погруддя Сталіна, Калініна, Маяковського, Горького...
На думку головного хранителя Волинського краєзнавчого музею Наталії Пушкар, скульптури були заховані в червні 1941 року, перед вступом у місто гітлерівців. Як відомо, Луцьк був захоплений фашистами вже 25 червня. Такої ж версії дотримується і головний інженер комунального господарства Луцька Євген Лисак, який був присутній при піднятті погрудь. Євген Онуфрійович звернув увагу, що всі вони були ретельно складовані, особливо нижні. Деякі з них пошкоджені. У цьому теж нічого дивного немає. Скульптури виготовлені зі звичайного бетону. Двір після війни забудовувався багатоповерхівками, ним їздила важка техніка.
Наталія Пушкар висловила також припущення й щодо можливого розміщення скульптур у передвоєнному Луцьку. Зокрема, погруддя Горького і Маяковського, наімовірніше, були розташовані перед будинком відкритого в 1940 році вчительського інституту (колишнього сиротинця). Тепер тут школа-інтернат. Скульптури Сталіна — у штабі 5-ї армії (нині тут Волинський краєзнавчий музей), Калініна і Сталіна — у приміщенні облвиконкому (Луцька міська рада), ще одна скульптура Сталіна — в обкомі партії. Зараз вирішується доля знахідки. Можливо, з часом погруддя знайдуть місце в експозиції краєзнавчого музею.
До речі, років двадцять тому в Луцьку, теж під час прокладання силового кабелю, біля приміщення обласного радіо було відкопане бронзове погруддя маршала Юзефа Пілсудського. На жаль, скульптура загубилася. Кажуть, що її заховав хтось із польських патріотів у вересні 1939 року, коли в Луцьк вже мали вступити радянські війська. Скільки ж то ще таємниць приховує земля древнього Луцька?!
Фото Оксани МИСЮК.