Непрості часи, що нині переживає наша країна, не можуть бути приводом для згортання реформ чи урізання фінансування освітянської галузі. Тому що освіта — це майбутнє країни, це фундамент для побудови нової, інноваційної економіки в регіонах. У цьому переконані народні депутати, обрані від Херсонщини.

Парламентарії Олександр Співаковський, Андрій Гордєєв, Сергій Хлань та Іван Вінник, а також голова Херсонської ОДА Андрій Путілов взяли участь у розширеному засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів регіону, що відбулося нещодавно на базі Херсонського державного університету. Мабуть, вперше на одному великому майданчику, науковці, політики, викладачі, чиновники та керівники освітніх закладів могли вести відкритий діалог про майбутнє освітньої галузі, ставлячи нові завдання перед владою різних рівнів. Обговорювали, головним чином, зміни, внесені до Бюджетного та Податкового кодексів, а також проблеми та перспективи вищої освіти України.

Звісно, новий Бюджетний кодекс зберіг основні позиції освітян. І це велика спільна робота народних депутатів від Херсонщини, які продемонстрували єдність у обстоюванні інтересів жителів регіону. Проте у педагогічної спільноти Херсонщини накопичилося чимало запитань щодо особливостей застосування у цьому році деяких законодавчих норм.

Відповідати на більшість із них довелося народному депутатові Олександру Співаковському — як першому заступнику голови Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти. Він розповів, як важко було обстоювати позиції, пов’язані з держзамовленням для вишів на підготовку фахівців, не допустити введення ПДВ на освітні послуги. Бо це призвело б до подорожчання освітніх послуг. Вдалося також відстояти фінансування з держбюджету коледжів, зберегти методкабінети, не допустити скасування освітянам доплат за стаж та ступені (ст.57 закону про освіту).

«Приймаючи Держбюдет на 2015 рік, ми насправді приймали «бюджет війни». Бо усвідомлювали: ці 86 млрд. гривень, які були виділені Міністерству оборони, це насамперед — захист кордонів нашої країни. Тож цей кошторис став компромісом між нашими прагненнями і можливостями. Однак усі основні права і свободи, конституційні і законодавчі, освітньої сфери нам таки вдалося відстояти», — підкреслив Олександр Співаковський.

На особливій ролі регіональних університетів та наукових установ у розвитку потенціалу Херсонщини наголошував у своєму виступі голова облдержадміністрації Андрій Путілов.

«Для розвитку регіону актуальним є пошук інвесторів, залучення капіталів, створення умов для входження в економіку області додаткових коштів, за якими стоять робочі місця, податки і зростання загального рівня життя громадян. Результативність таких зусиль залежить насамперед від можливості влади, науки, бізнесу і громадськості об’єднати зусилля навколо спільної мети. Ми усі маємо прагнути досягнути європейського рівня освіти», — зазначив він.

Але розвиток освітньої галузі передбачає ще чимало нововведень і змін, аби сучасна українська освіта стала по-справжньому європейською. Ця думка простежувалася чи не у кожному виступі освітян під час майже двогодинного заходу. Належить вирішити ще чимало цілком приземлених проблем — від умов для занять дітей спортом, до стажування студентів за кордоном, наголошували виступаючі.

Оскільки зустріч відбувалася в Херсонському державному університеті, студентська спільнота також скористалася нагодою і відверто обговорила проблеми цього закладу. Наприклад, відсутність їдальні, невизначеність подальшої долі пансіонату «Буревісник» тощо.

Такі діалоги потрібні, — це підтвердили всі учасники заходу. Кожен із народних обранців отримав від освітянської спільноти та очільника області доручення щодо спрямування своєї роботи в стінах Верховної Ради України на розвиток регіону.

Сьогодні другий фронт проходить у тилу, підкреслив Андрій Путілов, а Херсонщина є прикордонною зоною, тому всі зусилля освітян і чиновників мають бути спрямовані на виховання патріотичної молоді з європейськими поглядами і гарною освітою.

Учасники заходу домовилися такі зустрічі зробити регулярними. Хоча й усвідомлюють, наскільки це відповідально. Адже для цього потрібна системна робота і тісна взаємодія обласної влади, народних депутатів та членів Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Олександр Співаковський:

 «Освіта є основою, фундаментом оновленої, європейської України. Саме тому про майбутнє галузі маємо дбати навіть у найтяжчі часи. Держава, яка прагне побудувати нову, інноваційну економіку, має створити умови, за яких кожна молода людина зможе вибудовувати власну освітню траєкторію. А українські університети мають стати центрами, де збільшується вартість людського капіталу. Переконаний: без зміни якості освіти на добротні зрушення в країні годі й сподіватися».

 

Під час засідання.

Фото надано автором.