У п’ятницю в апеляційному суді Волинської області закінчилося слухання кримінальної справи в першій інстанції зі звинувачення 19-річного Івана Г. та 22-річного Петра Х. в умисному вбивстві за попередньою змовою і з корисливою метою. Судове слідство проводили головуючий, голова апеляційного суду в області Петро Філюк, суддя Сергій Міщук, троє народних засідателів, за участю державного обвинувача Вадима Старчука, адвокатів.
Поступово, епізод за епізодом, на суді відтворювалася картина страшного злочину.
Того зимового дня військовослужбовці Іван Г. та Петро Х. добиралися додому. Дорогою з Яворова, де міститься їхня частина, добре хильнули. Тож у Володимирі-Волинському, де опинилися 31 січня, в них уже закінчилися гроші. Поцікавились у таксистів, скільки вони беруть за проїзд. Згодом попросили одного з них підвезти їх у село Зимне, до жіночого монастиря. Нібито Іван Г. казав, що в цій обителі несуть послух його сестри. При монастирі є готель, в якому вони й заночують.
План пограбувати водія народився вже в дорозі. Г., який сидів позаду, став душити водія, Х., який сидів попереду, тримав жертві руки. За якийсь час чоловік обм’як. Знайшли в таксиста 120 гривень, стареньку мобілку. Після цього засунули тіло жертви в багажник і поїхали. Так трагічно обірвалося життя 51-річного Адама Пилиповця, який працював кочегаром у Володимирі-Волинському і підробляв таксуванням. До речі, ще й доглядав за дружиною, яка вже десять років є інвалідом першої групи по зору.
Скоївши вбивство, молодики ще цілу добу катались по області. Відвідали села Масловець Любомльського і Смолярі Старовижівського районів, зустрічалися з рідними, пиячили і спали в автомобілі, у багажнику якого лежало тіло вбитої ними людини. Більше того, вони навіть намагалися, і не безуспішно, продати викрадений «Фольксваген-Пасат» з трупом його колишнього власника. І покупці знайшлися. Можливо, угода і відбулася б, та сільському голові села Кримне Старовижівського району здався підозрілим пошкоджений автомобіль без номерних знаків і він подзвонив у міліцію.
Минулого тижня відбувся суд над убивцями. На тихих миршавих овечок схожі молодики, що сидять на лаві підсудних. Опущені додолу безсоромні очі. У них — страх перед невідворотною карою за скоєне. Голова апеляційного суду Петро Філюк зачитує вирок. За умисне вбивство Іванові Г. та Петрові Х. призначено покарання у вигляді позбавлення волі відповідно на 15 і 14 років. Молодість цих двох нелюдів пройде за гратами.
Волинська область.