Декілька місяців тому в селі Анастасівка Роменського району, що на Сумщині, відкрито Будинок здоров’я Олександра Скоромця. Видатний хірург збудував його власним коштом.

Академік Російської академії медичних наук, професор, завідувач кафедри і директор клініки неврології і нейрохірургії Санкт-Петербурзького медуніверситету імені академіка Павлова, головний невролог Санкт-Петербурга... Олександр Онисимович Скоромець — нейрохірург світового рівня, автор більш як 700 наукових праць, серед яких 16 монографій і знаменитий підручник «Нейрохірургія», перекладений багатьма мовами.

Починався цей шлях до всесвітнього визнання з села Анастасівка, де Олександр Скоромець народився 28 березня 1937 року. І був цей шлях тернистим, бо він — із багатодітної сім’ї колгоспників, а батько — фронтовик, інвалід війни. Коли після закінчення семирічки Олександр Скоромець вирішив навчатися в Сумській фельдшерсько-акушерській школі, то не мав грошей навіть на фотокартку для вступних документів. Та він з відзнакою здобув диплом фельдшера-акушера і 1954 року без екзаменів вступив до Ленінградського медінституту. Учився й працював фельдшером у психіатричній лікарні. Після закінчення інституту 1960 року — аспірантура, перші публікації, відкриття, винаходи.

Талант, помножений на впертість, формував видатного вченого. Та він все одно лине з Петербурга в свою Анастасівку, двічі на рік, в серпні — у відпустку та навесні — на гробки. Хворі його знаходять і тут, а він приймає і лікує безкоштовно.

До пари йому і дружина, доктор медичних наук Ганна Петрівна Шуміліна (племінниця академіка Андрія Сахарова). Відомим нейрохірургом став і їхній син, член-кореспондент РАМН, професор Тарас Скоромець.

Олександр Скоромець щиро переймається долею своїх земляків, матеріально допомагає здібним учням з Анастасівки. 1994 року Олександр Онисимович заснував преміальний фонд для відмінників—випускників Анастасівської середньої школи і встановив іменні стипендії. Нині його стипендіатів уже майже сотня, всі вони здобули вищу освіту або ще навчаються.

Він організував і преміальний фонд для відмінників Сумського медучилища, а згодом — і для молодих учених-неврологів.

Чимало з кандидатів і докторів наук, яких він підготував, зібралися в Анастасівці в день відкриття Будинку здоров’я — сучасного лікувального закладу з необхідним медичним обладнанням. Тут консультуватимуть і лікуватимуть пацієнтів. Навесні і влітку це буде робити сам Скоромець, а згодом передасть дім в оренду місцевій службі охорони здоров’я.

На знімку: Олександр Скоромець (праворуч) на відкритті Будинку здоров’я.

Фото автора.