Деякі сучасні лікарі вважають, що неправильне харчування може бути одним із чинників ризику захворювання на грип. Зокрема, небезпечні так звані «прості» вуглеводи — цукор і продукти, що містять його, макаронні та борошняні вироби, білий хліб і манна каша.

Річ у тому, що ці продукти збільшують вироблення слизу в організмі людини, внаслідок чого слизові оболонки людини не здатні ефективно боротися з вірусами й бактеріями.

В нормі, при правильному харчуванні, слизова бронхів і трахеї (саме через них віруси найчастіше потрапляють всередину) покрита найдрібнішими віями, які, за допомогою хвилеподібних рухів, постійно евакуюють слиз разом зі «спійманими» вірусами та мікробами. Якщо слиз під впливом солодощів стає в’язким, то вії вже не можуть вільно рухатися, і хвороба дістає можливість безперешкодно розвиватися.

Саме тому епідемія грипу наздоганяє нас через деякий час після щедрих застіль у новорічні свята, — пояснюють фахівці. Часто взимку ми «розслабляємося»: дозволяємо собі більше вільностей у їжі, менше займаємося спортом і буваємо на свіжому повітрі.

Отже, лікарі радять відмовитися від солодощів, їсти більше цитрусових, часнику, цибулі, овочів та фруктів у свіжому вигляді — і епідемія, можливо, обмине вас.