Двадцятирічна киянка Аліна К. чекає дитину. Вона повинна з’явиться на світ за декілька місяців. Чи вистачить грошей у молодої родини на всі необхідні аналізи та УЗД, майбутня мама не знає. Днями вона була на плановому прийомі в районній жіночій консультації, де отримала, за словами лікаря, востаннє направлення на безоплатні лабораторні дослідження.

У медичних установах столиці вводять тарифи на платні послуги. Відповідний проект розпорядження Київської міської державної адміністрації оприлюднено ще у переддень Нового року. За словами начальника Головного управління охорони здоров’я і медичного забезпечення Людмили Качурової, метою його є поліпшення медобслуговування киян, зокрема за рахунок надання платних послуг, і викорінювання хабарництва в медичній сфері. При цьому столичні чиновники посилаються на постанову Кабінету Міністрів «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних установах охорони здоров’я у вищих медичних закладах освіти» від 1996 року. Документ передбачає, що кожен громадянин, який звертається по медичну допомогу без направлення лікаря, на платній основі може одержати лабораторну, діагностичну чи консультативну медичну послугу. Це нібито не суперечить статті 49 Конституції, котра гарантує українцям безплатну медичну допомогу.

«800 тисяч людей — моїх бабусь і дідусів — будуть звільнені від цієї оплати, як це передбачено Конституцією. Але оскільки погані люди-політики запровадили паралельно з безплатною медициною платну, чого немає в жодній країні світу, нам доведеться адаптуватися до цих умов», — сказав міський голова Леонід Черновецький, коментуючи розпорядження про тарифи у комунальних медичних установах, передає УНІАН.