Попереджає МОЗ...

Міністерство охорони здоров’я України очікує активізації епідемічного процесу у великих містах України в період з 19 по 25 січня.

У зв’язку із загрозою можливого спалаху захворювань МОЗ рекомендує населенню повноцінно харчуватися, приймати вітаміни, загартовуватися й частіше провітрювати приміщення, вживати препарати цілеспрямованої стимулюючої дії для зміцнення імунітету.

...а бабусині рецепти допомагають

Організм людини не встигає звикнути до різких змін погоди. В результаті збільшується число простудних захворювань. Нежить, біль у горлі — і треба бігти в аптеку по ліки. Сьогодні не всім по кишені такі препарати, адже останнім часом вони значно подорожчали чи взагалі зникли з торговельної мережі. Отже, повертаємося до перевірених роками бабусиних засобів боротьби із хворобою.

Передусім упевніться, що у вас не грип, а звичайна застуда. Нагадаємо, в разі грипу температура різко підвищується до 39—40 градусів і наполегливо тримається дві-три доби. Хворого мучать сильний озноб, головний біль, ломота у суглобах і м’язах.

Якщо таких симптомів не спостерігається, то насамперед потрібно попарити ноги в розчині гірчиці (1 столова ложка на 6—8 літрів води). У разі охолодження розчину помалу доливається гаряча вода. Ноги тримають у розчині гірчиці 15—20 хвилин. Потім витирають насухо й надягають на ніч вовняні шкарпетки.

Хороший ефект дає традиційне лікування картоплею, яку слід відварити в «мундирі»; хворого накрити з головою хусткою або простирадлом і дати йому протягом 5—10 хвилин подихати гарячою парою. Хворому горлу допоможе звичайний компрес з горілки і води у пропорції 1:2. Зверху горло слід обмотати вовняним шарфом.

На ніч і впродовж дня дбайливі бабусі поїли хворих онуків чаєм з малиновим варенням. Цей старий рецепт актуальний і нині. Крім того, корисний мед з гарячим чаєм і лимоном. Полегшать хворобливий стан і запарена в термосі шипшина, морс із журавлини або чорної смородини. Допоможе при застуді й курячий бульйон, тільки він має бути не гарячий, а приємно теплий.

Не забувайте і про правильне харчування — хворому не можна перенавантажувати організм жирним м’ясом, солодощами і борошняними виробами. А ось молочні продукти, гречана каша з молоком, пісне куряче м’ясо, тушковані овочі дуже доречні.