У січні йде ціла низка свят — Новий Рік, Різдво, Водохреща. У ці дні треба не забувати про печінку і нирки. Щоб вони витримали святкове навантаження, потрібно пити морс із журавлини, чай із безсмертником, полином, шавлією.
Особливо корисна журавлина. До речі, цілющі властивості цієї зимової ягоди зумовлені наявністю органічних кислот і вітамінів, на це ми вже не раз звертали увагу. Бензойна кислота, що міститься в журавлині, посилює дію антибіотиків при лікуванні запальних захворювань у тому числі навіть і пієлонефриту. Плоди журавлини використовують при порушенні обміну речовин, малокрів’ї, при захворюваннях шлунку, печінки, атеросклерозі. Журавлина чудово стимулює роботу підшлункової залози. Для цього її треба їсти по 50—100 г у перервах між їжею (краще без цукру і без меду).
У народній медицині плоди журавлини з цукром вживаються при підвищеному кров’яному тиску. Сік журавлини з медом використовують для лікування кашлю.
У холодні вітряні зимові дні й ночі, коли нагадують про себе артрит, подагра, поліартрит, остеохондроз, допоможе чай з корою в’яза, вівсяний кисіль, оладки і каша з геркулесу.
Подолати слабкість, сонливість від нестачі вітамінів допоможуть горох та соя. Ця їжа — лікувальна для серцево-судинної системи — сприяє виведенню холестерину з крові й збагачує організм вітамінами.
Вівсяні крупи, геркулес, вівсяні пластівці, толокно мають не лише загальнозміцнюючу дію, але, як і ялиця, необхідні людям з легеневими захворюваннями.
У хворих на гастрит, виразку шлунку, дванадцятипалої кишки у січні можливі перші симптоми весняного загострення. З метою профілактики добре пити настій безсмертника, відвар льону. Якщо ви перенесли операцію або тривале захворювання (інсульт, інфаркт), вам допоможе настій омели з берези, при захворюваннях легень — омели з дуба. Людям з такими захворюваннями дуже корисна соя і всі її похідні, які незамінні у раціоні у цей період.
Підготувала Людмила ІВАНЕНКО.