Триває підготовка 10-ї ротації 56-го окремого вертольотного загону Збройних сил України, який працюватиме в Ліберії у складі місії ООН.

Злагодження екіпажів для піврічного перебування в Західній Африці проходить у гарнізоні Калинів на базі полку армійської авіації. Командиром загону призначено полковника Володимира Пастухова. Він уже неодноразово був у миротворчих місіях за кордоном, починаючи з екс-Югославії з 1996 року, був командиром 56-го ОВЗ у Ліберії у сьомій ротації.

Володимир Пастухов розповідає, що налітав у місіях півтори тисячі годин. Ця його робота принесла Україні 2,5 мільйона доларів, а зарплата становила 25 тисяч доларів — один відсоток від заробленого.

«Дуже економно держава ставиться до вертольотчиків», — гірко жартує полковник.

«Хоча авторитет України на міжнародній арені підтримують саме наші офіцери», — продовжує начальник управління армійської авіації командування Сухопутних військ полковник Валентин Пістрюга. Він каже, що 56-й ОВЗ працюватиме в Ліберії щонайменше до кінця 2010 року — ООН задоволена його роботою. Є ще багато запитів на українські вертольоти у світі. Ми готові. Тільки треба, щоб держава виділила необхідні кошти для ремонту вертольотів і, звичайно, не забувала про достойну зарплатню для льотчиків.

Нині до служби в місії ООН у Ліберії готується 45 офіцерів льотного складу. Тільки 10 з них летять туди вперше. Всі інші були від однієї до п’яти ротацій.

На знімках: вертольотчики Юрій Проданюк, Володимир Пастухов, Валентин Пістрюга, Андрій Когут; нельотна погода для Мі-24.

Фото автора.