Акцію під назвою «Пліч-о-пліч. Карпати єднають Україну» до Дня Конституції ініціювали Карпатський мистецький фонд спільно з Фондом волонтерів України. А підтримав її народний депутат Василь Петьовка.

У рамках акції на Яблунецькому перевалі, що на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, відбулося врочисте відкриття найбільшого національного гербу в країні — дерев’яного тризуба заввишки п’ять метрів. Церемонія відкриття супроводжувалася звуком трембіт за давньою карпатською традицією. Герб також освятив священик.

— Мені приємно, що ви підтримали цю акцію. Вона несе добро та ідею, що всі ми за єдину та процвітаючу Україну. Я радий, що представники Сходу можуть щось зробити на Заході, — зазначив на урочистостях засновник Фонду волонтерів Тимофій Нагорний, який родом зі Східної України.

— Сьогоднішня акція об’єднує українців, які ніколи не дозволять поставити себе на коліна, — додав Ігор Іванків із Карпатського мистецького фонду.

У центрі селища Ясіня того ж дня відкрили пам’ятну дошку Героям Майдана.

Церемонія відкриття супроводжувалася патріотичними піснями та промовами гостей, зокрема,  до всіх присутніх звернулася мати одного із загиблих на Майдані хлопців — Романа Гурака. Опісля священики різних конфесій прочитали молитву та освятили пам’ятну стелу.

На відкритті монумента було чимало школярів та молоді, одягнутих у національні костюми, вони разом із дорослими запалили свічки пам’яті та поклали квіти.

Встановлення меморіальної дошки стало можливе завдяки підтримці народного депутата Василя Петьовки, який відгукнувся на ініціативу місцевих активістів, адже разом із ними підтримував і підтримує ідеї Майдана.

Під час свята в селищі Ясіня відбувся кулінарний конкурс.

Із самого ранку вісім кухарів готували страви із м’яса сімох баранів. Оцінку їхній фаховості давало компетентне журі — обирало найвправнішого. Кожен охочий міг продегустувати довбушівську юшку з м’якої баранини та плов.

Переможцем, автором найсмачнішої страви, стала Людмила Климпуш, яка отримала в подарунок холодильник від спонсора заходу Василя Петьовки. Від імені політика нагородили й інших учасників пароварками та наборами кухонних ножів.

Разом із кулінарним проводився також конкурс на найгоноровіші вуса, в якому взяли участь півтисячі чоловіків із вусами та вісімдесят — із бородою. Ото було видовище!..

А вже потім були народні танці та лунали співи, гуляло-веселилося караоке.

 

Закарпатська область.