У Кравців із села Мощаниця Острозького району вирощування квітів — родинна справа. Ігор Анатолійович і Світлана Іванівна мешкали в Нетішині, а десять років тому переїхали на батьківську землю й створили на обійсті справжній рай. Вирощують благородні троянди, мають понад сорок сортів хризантем, але найбільше в них квітів, які використовують для озеленення не лише подвір’їв, а й міст — Нетішина, Славути, Острога, Рівного... Скрізь розкошують сульфінії, петунії, пеларгонії, бегонії, фуксії, вирощені в теплиці мощаницьких квітникарів.

При вході на подвір'я Кравців красується декоративний млин, біля якого ростуть екзотична верба, модрини різних видів, барбарис, цвіте мімоза, білопінними пелюстками вкрилася деревовидна півонія, поряд — висаджені у горщики декоративні вогники природи, які палають різними барвами. У Ігоря Анатолійовича та Світлани Іванівни їх не сотні, а тисячі. Вирощують квіти у теплицях.
Першу свою теплицю Ігор Анатолійович, за спеціальністю будівельник, сконструював ще 1985 року. Вирощували гвоздики.
— Колись гвоздика коштувала рубль. Уявіть собі, за вирощені протягом одного сезону квіти можна було купити автомобіль! — згадує господар. — Тепер маємо шість теплиць, але машину за урожай нині нізащо не придбати. Дуже вже трудомістка ця робота. Ледве справляємося.
— Я щодня пораюся у квітнику, допомагають діти, — каже Світлана Кравець (на знімку), вчителька за фахом. — Особливо складно після зими перейти на новий тепловий режим. У нас замовляють рослини не лише для озеленення міст. Є наші квіти й на території Межиріцького, Корецького, Гощанського монастирів, оздоровчих дитячих таборів «Корчагінець», «Агатівка»...
А розпочалося все з Польщі, колись саме там побачили диво-теплиці. Уже пізніше за досвідом приїжджали в Мощаницю. Захоплення квітами здружило цю родину з багатьма квітникарями зі Львівщини, Івано-Франківщини та Київщини. Відвідують виставки квітів у столиці України, бувають на міжнародних конференціях — вони живуть своєю улюбленою справою.
Щороку арсенал вогників природи Світлани Іванівни та Ігоря Анатолійовича поповнюється новими назвами й сортами. Усі вони просто раюють на подвір’ї, де любить відпочити мама Ігоря Ольга Тихонівна (до речі, за фахом вона теж педагог — як і невістка).
Світлані Іванівні доводилося не раз бути й дизайнером ландшафтних садів, на замовлення приватників вона вирощувала магнолієвий сад. Але й досі найбільше любить, як у пору юності, скромну квітку конвалію.
 
Рівненська область.
Фото автора.