Кажуть, що жінка, як кішка, яка гуляє сама собою, а жінка-актриса — кішка в квадраті, бо має змогу прожити кілька життів. Може, й так. Дружина Леся Курбаса — Валентина Чистякова (на знімку) — прожила 84 роки, зіграла десятки ролей, але згадувала тільки 15 щасливих літ, коли поруч був її коханий.

Усе почалося в Києві у 1918 році. Їй 18, вона балерина. Як справжня жінка Валентина першою помітила Леся Курбаса, але завжди розповідала, що ініціатором знайомства був він. У високого, стрункого європейця із буйним чорним волоссям було закохано чимало красунь Києва, Львова і Відня. Його називали Чайльд-Гарольдом, розповідали легенди про нещасливе кохання Леся та Катерини Рубчакової (дружини Курбасового вчителя). Не забували повідати, що він стрілявся з револьвера і з того часу жив із кулею в серці...

Курбаса вразила тендітна красуня, її великі фіалкові очі, тому рідко видавався день, щоб вони не зустрічалися. Блукали Києвом, Лесь багато розповідав. Він навіть почав запізнюватися на репетиції, чого не міг простити Валентині колектив Молодого театру.

Якось Лесь запросив дівчину в гості. Вони з мамою тулилися в убогій квартирці, де всюди «жили» книжки: на полицях, що сягали стелі, на столі, стільцях, на підлозі. Боже, хіба можна стільки прочитати?! А Курбас перекладав із восьми мов, з норвезької та шведської включно!

Наступного року вони обвінчалися в Андріївській церкві, й настала сімейна ідилія. Веселу, непосидючу Валентину чоловік величав мавпочкою; вона його Олександром Степановичем. Він любив купувати книжки, журнали, марочне біле вино; не відмовляв, коли просили позичити гроші, наперед знаючи, що їх не повернуть.

Курбас створив театр «Березіль», який готував акторів для всіх театрів України, ставив шедеври світової драматургії та п’єси Лесі Українки, В. Винниченка, М. Куліша. Україна отримала театр європейського рівня. Валентина та Лесь їздили до Одеси: він поставив три кінофільми, а вона стала прекрасною актрисою. 

У жовтні 1933-го на прем’єрі був Постишев, Косіор, Балицький. Це була остання вистава на волі. Далі вона стояла в чергах, пересилаючи йому книжки, адже на Соловках Курбас поставив десять вистав.

3 листопада 1937-го на честь 20-ї річниці Жовтневої революції капітан Матвєєв розстріляв власноручно 1111 осіб, серед яких був і Лесь Курбас...

А вона чекала, сподівалася. Лише у 1942 р. отримала звістку, що Леся вже нема. Була думка про самогубство, але красуня... прирекла себе на життя. Грала, стала народною артисткою. Увесь Харків вирощував квіти для жінки з очима кольору фіалок. А самотня пані жила на 80 карбованців пенсії. Щоб не колупалися в душі, багато сміялася і згадувала 15 літ щастя...

30 років тому (19 травня 1984-го) у Харкові її самотність закінчилася. Валентина Чистякова похована на 13-му міському кладовищі, що на вул. Пушкинській, у пантеоні родини Курбасів: тут стоїть урна із землею з Соловецьких островів, де загинув режисер, також спочиває мати Леся Курбаса — Ванда Адольфівна.

 

Запоріжжя.

Фото з архіву.

Весільне фото.