Завтра «фосфорний» поїзд залишить Україну. Про це заявив віце-прем’єр, голова урядової комісії з ліквідації наслідків аварії у Львівській області Олександр Кузьмук. У вихідні до вивезення вже були готові десять із п’ятнадцяти цистерн з хімічною речовиною. За словами Кузьмука, наступним етапом рятувальної операції стане рекультивація ґрунту на місці катастрофи. Цю роботу планують закінчити до 27 липня.

А Мінтранс уже встановив порушення перевезення та технічного стану цистерн. Як повідомляє прес-служба міністерства, деякі резервуари було перевантажено — до 5 тонн — хімічним умістом. Зафіксовано невідповідність рівня води в окремих цистернах.

Тим часом майже 180 осіб із симптомами отруєння фосфором перебуває в стаціонарах. П’ятеро ліквідаторів техногенної катастрофи — в реанімації. Вчора Олександр Кузьмук, міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич та міністр охорони здоров’я Юрій Гайдаєв подарували трьом районним лікарням Львівщини нові апарати ультразвукового дослідження.

Деякі експерти стверджують, що «фосфорну» аварію політики уже взяли на озброєння у своїй передвиборній кампанії. На жаль, бравурні рапорти про успіхи в ліквідації техногенної катастрофи не завжди відповідають дійсності. Головним прорахунком цієї операції є погане інформування населення постраждалих районів про те, що відбувається. Люди змушені самостійно дбати про власну безпеку. Хто може, відправляє дітей до родичів подалі від місця аварії состава з фосфором. 150 дітлахів з населених пунктів Львівської області запросила на оздоровлення Одеса.