Про це поінформувала заступник державного санітарного лікаря області Лариса Гусєва. Як повідомлялося, радіоактивні відходи невідомого походження виявили у квітні на полігоні промислових відходів, розташованому на території Іллічівської сільської ради Костянтинівського району. Відстань від цього місця до найближчого населеного пункту 700 метрів, до житла — близько кілометра.

— Найголовніше завдання — вирішити питання про вивезення відходів, — зазначила Л. Гусєва. —Сподіваємося, що до кінця року їх вивезуть з Донецької області або на діючі пункти поховання на території України, на спецкомбінати, або до Чорнобильської зони на підприємство «Вектор», яке будується спеціально для таких ситуацій.

На полігоні проведено дослідження та відібрано проби зараженого грунту, які доставили до Києва фахівці Донецького державного спеціалізованого комбінату українського державного об’єднання «Родон». Геологорозвідувальне підприємство підготувало довідку про підземні водоносні горизонти на зараженій території. Підтверджено наявність двох водоносних горизонтів, однак водозабори поряд з полігоном відсутні. Як запевнили в обласній держадміністрації, за результатами постійного моніторингу навколишнього середовища перевищень допустимих норм у воді та атмосферному повітрі не виявлено.

Діє пост дезактивації працівників, залучених до виконання робіт, організовано індивідуальний дозиметричний контроль. Завершено укриття радіоактивної плями полімерною плівкою, що унеможливить потрапляння небезпечних речовин у повітря.

За фактом радіоактивного зараження території порушено кримінальну справу, однак хто і коли завіз небезпечні відходи, встановити поки що не вдалося. «Точно визначити термін забруднень неможливо, бо глибина залягання становить від п’яти до двадцяти сантиметрів, — сказала Л. Гусєва. — Можна лише зробити висновки, що цей процес триває не більше року».

Санітарні служби та підрозділи МНС обстежили промислові підприємства на території Костянтинівки і найближчих міст, однак джерела цезію-137 (а саме цей ізотоп виявлено на полігоні) не знайшли. Версій щодо походження радіоактивної плями не бракує: різні припущення висувають екологічні організації та місцева влада. Однак, за словами заступника головного санітарного лікаря області, така інформація потребує перевірки.

— На Костянтинівський полігон промислові відходи за домовленістю звозять і з Луганської, і з Дніпропетровської, і з Запорізької областей, — розповів заступник голови ОДА Олександр Третяк. — Дуже складно з’ясувати, звідки завезено. Але вже встановлено, що «фонять» відходи металургійного виробництва. Ми перевірили ті плавильні печі, які були на території Костянтинівки. В деяких із них перевищений гамма-фон. Тому зараз там працює слідча бригада.

На ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації із резервного фонду області виділено 208 тисяч гривень із передбачених 400 тисяч.

Мал. Жоржа ШАНАЄВА.