Селище Ворзель, розташоване за тридцять кілометрів від Києва з висоти пташиного польоту видається ще зеленою оазою, проте вже незабаром усього цього може не бути. А причина, як і скрізь, банальна — колишню славну оздоровницю масово віддають під забудову.

Раніше тут функціонувало 28 оздоровчих закладів, із них 16 — дитячі. Тепер у Ворзелі діють лише 4 оздоровниці для дорослих та 5 дитячих. Чотири з дитячих функціонують як санаторії і для широкого дитячого загалу недоступні.

Ці дев’ять закладів переважно залежать від фінансової спроможності держави. Ще два роки тому успішно працювали приватний дитячий табір «Енергія» (від «Київобл-енерго») та «Відкрита Біблія» (від релігійних організацій). Після зміни власника «Енергію» закрили. Причина знайшлася — нібито не відповідає правилам безпеки. «Відкрита Біблія» після приватизації землі теж перестала оздоровлювати дітей.

Статус кліматичного курорту Ворзель отримав ще 1938 року. Особливості ворзельському повітрю, яке професор Микола Стражеско порівнював із Кисловодським, надають, зокрема, змішані листяно-хвойні ліси та лісо-паркові насадження. Нині, як ніколи, нависла загроза ці зелені зони втратити — тут масово почали будувати житлові багатоповерхівки. Громадськість Ворзеля забила тривогу. Як з’ясувалося, згідно з так званим генеральним планом селища, під тотальну вирубку підпадає, зокрема, ліс нині недіючого санаторію «Зірка». Колись він займав понад двадцять гектарів, а тепер володіє лише вісьмома. Решта — у приватній чи комунальній власності. От її й почали забудовувати, нещадно вирубуючи дерева.

За минулої селищної влади, розповідають місцеві жителі, Ворзель мав шанс і честь бути причетним до Києво-Могилянської академії, яка збиралася викупити територію «Зірки» і відкрити тут природно-екологічний факультет (адже в одному з корпусів санаторію вже добрий десяток років функціонує гуртожиток Могилянки). Не встигла. Теперішня влада цим нехтує. Незважаючи на те, що «рішенням сесії чітко визначили межі рекреаційних ділянок (близько 20 гектарів), які мали б надатися інвестору на конкурсних засадах під будівництво саме закладів оздоровчого напряму» (з інтерв’ю екс-голови Ворзеля), ці території вже роздано під житлову забудову. Землі решти оздоровниць або в оренді, або приватизовані без зміни цільового призначення. На території одних уже стоять котеджі, решта — в хащах і чекають свого часу. Деякі з них змінили цільове призначення і там іде інтенсивне будівництво.

Тим часом дітям та їхнім батькам катастрофічно не вистачає позаміських таборів біля Києва. Через близькість до столиці Ворзель — ідеальне місце для таких проектів. До того ж тут є інфраструктура, «кардіологічне повітря», артезіанська вода, великі мальовничі озера. Залишається лишень знайти спільну мову з власниками земель колишніх оздоровниць, нагадавши їм, що згідно із законом тут можна будувати тільки оздоровчі заклади. І надати такому будівництву «зелене світло» у вигляді податкових, інших преференцій. За належного менеджменту цей бізнес міг би стати успішним — близькість до столиці робила б його таким. Чимало киян у змозі придбати для своїх дітей путівки. Купували б путівки батьки з інших областей. Та й організовані шкільні екскурсії з усієї України теж мали б де зупинитися. А ще могли б розташовуватися наметові дитячі спортивні та скаутські табори.

Одне слово, Ворзель ще має потенціал, щоб стати рекреаційною перлиною біля столиці. Але для цього потрібна добра воля і належна державна підтримка.

Київська область.

На трьох гектарах лісу санаторію «Зірка» планують побудувати  30000 кв.м житла.

 

Фото автора.