Депутати Харківської облради ухвалили Програму економічного і соціального розвитку на 2015 рік. Директор департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації Віктор Коваленко зазначив, що програму написали реалістичну, а розрахунок ґрунтувався на двох сценаріях — оптимістичному і базовому. Але за обома сценаріями заплановано зменшення індексу промислової продукції. Так, згідно з прогнозом, падіння в 2015 році індексу промислової продукції в Харківській області порівняно з 2014-м становитиме 4,5 відсотка. Понад те, у прогнозах на наступні два роки серйозного зростання промислового виробництва в регіоні взагалі немає.
Відзначається, що основним ризиком для економіки 2015 року залишається погіршення відносин з Російською Федерацією. Складною залишається ситуація на низці великих промислових підприємств, чию торгівля із РФ фактично заблоковано. Йдеться про Харківський завод електроапаратури, ДП «Чугуївський авіаційний ремонтний завод» та інші підприємства.
Прогнозується зниження виробництва продукції у сфері сільського господарства. Немає оптимістичних показників і в сфері транспорту. 2014 року скоротилося перевезення пасажирів.
Найоптимістичнішою є ситуація в сфері ЖКГ. Планується будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів, завершення другої черги полігона в селищі Дергачі і створення двох нових полігонів з переробки відходів.