Олександр СЕУКАНД: «Журналісти, нагадайте Президентові...»

Хокей. Тренер київського «Сокола» і збірної України Олександр Сеуканд вкотре наголосив, що український хокей має серйозні фінансові проблеми. Передовсім це стосується київського «Сокола», котрий перебуває на межі зникнення. Нова влада столиці не вважає за потрібне підтримувати матеріально популярні спортивні клуби, як-от: «Арсенал» (футбол), «Будівельник» (баскетбол), «Спартак» (гандбол), «Сокіл» (хокей). А між іншим, ці колективи приносили дзвінку славу і Києву, і Україні. Либонь, «батькам» міста варто було б запитати в самих киян, як вони оцінюють отаку неповагу до їхніх улюблених спортивних команд. Чи думка народу вже не цікавить київського голову і його почет?

Та повернімося конкретно до «Сокола», котрий після стартових турів відкритого чемпіонату Білорусі посідає передостанню сходинку в турнірній таблиці і його гравці виступають практично задарма.

— Гадаю, що хокей як вид спорту Україні вже не потрібний, — заявив Олександр Сеуканд. — Про що можна говорити, коли у травні я зустрічався з першою особою держави, Президентом країни Віктором Ющенком, і він обіцяв допомогу. Може, про цю обіцянку просто забуто? Тоді хоч ви, журналісти, нагадайте про неї...

Також варто зазначити, що міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко не раз заявляв, що прийнято програму порятунку українського хокею, споруджуються льодові майданчики... Де? Назвіть адреси тих будов. Насправді це лише слова пана міністра.

Можливо, комусь дуже кортить, щоб український хокей таки помер. Але він — мов ота стеблина, котра пробивається крізь асфальт. Попри все наша національна збірна — серед еліти. На наступному чемпіонаті світу вже вдесяте (!) поспіль виступатиме у групі А. І от коли вона братиме участь у тих змаганнях, високі чиновники згадають на якийсь час про цей незвичайний колектив справжніх патріотів. І невдовзі забудуть про його існування.

За матюки, будь ласка, заплатіть...

Футбол. На черговому бюро ПФЛ донецький «Шахтар» оштрафували на 25 000 гривень. За те, що одіозний тренер донецького клубу Мірча Луческу та його помічник Олександр Спиридон під час матчу шостого туру з полтавською «Ворсклою» кілька разів допускали нецензурні висловлювання, на це вказав у своєму рапорті делегат ФФУ.

Керівництву ФК «Шахтар» не завадило б серйозніше поставитися до, м’яко кажучи, неадекватної поведінки пана Луческу на післяматчевих прес-конференціях та на лаві запасних. Такого не дозволяє собі жоден український тренер.

Щоправда, за вже згаданий поєдинок матеріальне стягнення (5 000 гривень) наклали також і на «Ворсклу». Під час зустрічі один з уболівальників кинув у представника донеччан порожню пляшку. За образливі скандування на адресу арбітра вболівальниками «Дніпра» дніпропетровський клуб також оштрафовано на 5 000 гривень.

Захисник львівських «Карпат» Микола Іщенко, якого вилучили на останній хвилині першого тайму гри з «Ворсклою» за удар ліктем в обличчя футболіста гостей, дискваліфіковано на два матчі.

І ще кілька слів про «Ворсклу». Вона завершила боротьбу в Кубку України на стадії 1/16 фіналу. У вівторок полтавці з рахунком 1:2 поступилися «Титану» з Армянська (АР Крим), який виступає у другій Лізі. М’ячі забивали: Батраков, 22, Довжик, 56 — Грумич, 45.

На австрійських трасах

Велоспорт. Зальцбург (Австрія). Чемпіонат світу. Змагатимуться спортовці із 58 країн світу, зокрема, й України. Учора мали відбутися перегони у тайм-тріалі у жінок та велогонщиків молодіжної групи U23. Сьогодні — змагання з роздільним стартом у чоловіків. Групові перегони пройдуть 23 і 24 вересня.

До Зальцбурга вирушили 39 українських спортовців. Чоловіки: Сергій Гончар, Юрій Кривцов, Володимир Білека (тайм-тріал), Андрій Гривко (тайм-тріал і групові перегони), Ярослав Попович, Кирило Поспєєв, Руслан Підгірський, Олександр Квачук, Михайло Халілов, Денис Костюк, Володимир Старчук, Володимир Загородній (групові перегони). Молодіжна група (U23): Дмитро Грабовський, Олександр Суруткович (тайм-тріал і групова гонка), Дмитро Кривцов, Олег Опришко, Анатолій Пахтусов, Дмитро Ратушний, Андрій Бучко, Олександр Поливода, Віталій Кондрут.

Жінки: Тетяна Стяжкіна, Ірина Шпильова (тайм-тріал і групові перегони), Катерина Красова (тайм-тріал), Ніна Овчаренко, Олена Андрук, Євгенія Висоцька, Ольга Полкховська, Оксана Кащишина (групові перегони).

Гострі шпаги, шаблі і рапіри...

Фехтування. Наприкінці вересня в Турині (Італія) стартує чемпіонат світу. За словами тренера національної збірної України, блискучого в минулому майстра Вадима Гутцайта, склад нашої команди вже визначено.

Підготовку до цієї важливої події українські колективи проводять серйозно і в різних країнах. Скажімо, жіноча та чоловіча збірні з шаблі вирушили до Німеччини. Рапіристи готуються в Москві. Шпажистки завершальний збір проведуть у Румунії. Рапіристки і шпажисти тренуються вдома, в Києві. А от разом усі з’єднаються вже в Італії.

Тепер знайомтеся, будь ласка, з українським фехтувальним реєстром, котрому довірено постояти за Україну в Турині. Шабля. Володимир Лукашенко, Владислав Третяк, Дмитро Бойко, Олег Штурбабин, Ольга Харлан, Олена Хомрова, Галина Пундик, Ніна Козлова. Шпага. Максим Хворост, Дмитро Чумак, Богдан Никишин, Дмитро Карюченко, Яна Шемякіна, Надія Казимирчук, Ольга Партала, Єва Виборнова. Рапіра. В’ячеслав Агалков, Максим Петров, Богдан Гуриєнко, Ольга Лелейко, Оксана Дмитрук, Олена Хізматуліна, Тетяна Савченко.