До дня депортації кримських татар

Заповітній мрії 75-літнього сімферопольця Нурі Мустафаєва (на знімку) здобути диплом про вищу освіту не стали на заваді ні доброзичливі кпини дружини та його ровесників, ні жарти з цього приводу 12 онуків і трьох правнуків. Зізнається: вступив на філологічний факультет Кримського державного інженерно-педагогічного університету, щоб довести єдиновірцям, що знає іслам та всі інші релігії світу досконало. Каже, що без авторитетного вченого ступеню зробити це неможливо.

Нурі завжди тягнуло до знань, але війна і депортація не дали йому можливості отримати вищу освіту. Згадує, як до травня 1944 року він з родиною жив у селі Озен-Баш (нині — Щасливе) Бахчисарайського району. Як їх усіх, б’ючи прикладами у спини, заштовхали до товарних вагонів і вивезли у Середню Азію. Лише у 35 років йому вдалося закінчити середню школу, а потім здобути й середньотехнічну освіту в Андижанському будівельному технікумі. Коли 1968 року Нурі з родиною повернувся до Криму, його вдруге вигнали із землі предків — тут аж до кінця вісімдесятих років було заборонено прописувати кримських татар. Тож довелося поселитися неподалік рідного півострова — у селі Новоолексіївка Херсонської області.

Вивченням релігії пан Мустафаєв захопився уже підлітком. Нишком читав спеціальну літературу, потай учив арабську і латину. Працюючи на шовковому комбінаті в Узбекистані, він потрапив у бригаду побожних людей, котрі п’ять разів на день виконували намаз. Почав самотужки читати й вивчати Коран.

Після омріяного остаточного повернення на півострів 1995 року його було обрано муфтієм мусульман Криму. Цей пост Нурі обіймав чотири роки. Він двічі звершив хадж до Мекки. Написав чимало статей, кілька релігійних книжок, зокрема, популярні «Цілющі молитви», «Ісламська енциклопедія». Але через відсутність ученого ступеню в релігійних колах його знання й богословські праці декотрі єдиновірці не визнають досі. Тому й вирішив пан Мустафаєв отримати вищу освіту хоча б на старість. Університет прагне закінчити екстерном, щонайдовше за два роки. Потім обов’язково піде в аспірантуру й захищатиме кандидатську дисертацію на богословську тему.

Крим.