Вечірнє засідання 5 березня

На початку засідання парламент ухвалив рішення про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради «Про обрання суддів», згідно з якою звільнив одіозного суддю Юрія Бурбелу.
Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич зазначив, що, з одного боку, відсутні перераховані в Конституції підстави для звільнення судді, а з другого — Юрія Бурбелу справді було призначено суддею безстроково з порушенням процедури. У зв’язку з цим комітет своїх рекомендацій не вносив та залишив питання на розгляд сесійної зали.
Під час обговорення Дмитро Лінько (Радикальна партія) зазначив, що народні депутати не тільки підготували проект постанови про звільнення Ю. Бурбели, а й направили подання до прокуратури. «Ми доведемо цю справу до кінця», — сказав він.
Народний депутат Сергій Власенко («Батьківщина») підкреслив, що на сьогодні це єдиний випадок, коли представник Феміди може бути звільнений постановою, оскільки був призначений парламентом з порушенням процедури. Водночас, наголосив парламентарій, треба направляти звернення до прокуратури й по інших суддях, які з порушенням законодавства розглядали справи майданівців.
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект щодо волонтерської діяльності. «Було прийнято рішення про доповнення напрямків волонтерської діяльності допомогою учасникам бойових дій, а також соціальним захистом волонтерів, які працюють у зоні АТО», — сказав перший заступник голови парламентського Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Величкович. За його словами, проект закону передбачає виплату разової грошової допомоги в розмірі 8,5 тис. грн. сім’ям загиблих волонтерів, а інвалідам 1, 2, 3 груп, відповідно, 4250 грн., 3400 грн. і 2550 грн.
Також визначено, що волонтерами можуть бути особи від 14 до 18 років за згодою батьків або законних представників, але вони не повинні надавати допомогу в медустановах АТО та при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. 
Парламентарії ухвалили в цілому законопроект щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Документом розширено коло осіб, які матимуть право на отримання від державної служби зайнятості ваучера для підтримання конкурентоспроможності. Також встановлено, що фактичні витрати роботодавця за працевлаштування молоді, котра здобула професійно-технічну або вищу освіту, на новостворене робоче місце компенсуються лише за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.
Крім того, проектом закону змінено порядок фінансування громадських робіт та передбачено заходи щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, спрямовані на прискорення пошуку підходящої роботи.
А ще парламент ухвалив у другому читанні законопроект щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та за основу проект закону щодо заборони приватизації об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об’єкти розташовані.
Законопроект щодо посилення фінансової самодостатності територіальних громад доповів народний депутат Іван Кириленко («Батьківщина»). За його словами, досягти цього пропонується шляхом прийняття змін до Земельного та Лісового кодексів, Кодексу України про надра, Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», які дозволять залучити додаткові ресурси до бюджетів територіальних громад та запобігти необґрунтованим бюджетним видаткам.
Проектом, зокрема, передбачається розширити напрями використання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва для розробки містобудівної документації, здійснення заходів з благоустрою. Крім того, пропонується залучити кошти надро- та лісокористувачів до утримання доріг, котрі прилягають до відповідних ділянок, а також прискорити набуття чинності норм, що спрощують доступ сільського населення до вчинення нотаріальних дій у сфері спадкування тощо.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман нагадав, що фактично фінансова децентралізація в Україні розпочалася. Процес йде достатньо непросто, але позитивно. Є багато питань, які потрібно буде вирішити на цьому шляху спільно з сільськими головами. «Маємо йти вперед, маємо йти до самодостатніх громад, але тільки добровільно. Маємо залишати села самобутніми і самостійними, але органи управління в них можуть бути спільними, щоб мати садочок, шкільний автобус та інше. Але цей шлях треба пройти», — сказав глава парламенту та додав, що, на жаль, законопроект до цього не має відношення.
Коли ж проект закону не набрав необхідної кількості голосів, В. Гройсман зауважив, що «жодної трагедії не відбулося» та повідомив, наступного тижня збереться експертна група і разом з сільськими, селищними головами та буде знайдено правильне рішення.
Наприкінці засідання перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про розпуск депутатської групи «Економічний розвиток» згідно з протоколом засідання цієї групи.