Парад обіцяних зірок відкрила відома Алла Кудлай. За нею на сцену запрошували ще кількох народних артистів України: Лілію Сандулесу, Павла Зіброва, Надію Шестак, Віталія і Світлану Білоножок, Павла Дворського, Віктора Шпортька. Зрозуміло, не одного за одним. Їх «розкидали» по всьому концерту. А поміж них чимало пісень й музичних творів виконували багато заслужених артистів й менш знаних виконавців. На жаль, не можна сказати, що всі зірки сяяли цього вечора яскраво й привабливо. Оплески тому свідчення й підтвердження. А чималий вплив на їх кількість і гучність мали... зовнішній вигляд і костюми декотрих народних, в яких вони мали б осліпити й зачарувати глядачів. Один — з опухлим і неголеним обличчям. Друга — в одязі, наче щойно з ліжка схопилася. Третім варто було приховати своє або розповніле тіло, або не такі вже й принадні ноги...

Можливо, такий не дуже естетичний вигляд наших маяків естради певною мірою пояснюється тим, що шлягерні концерти стали для них звичними, рядовими? Чи вони вважають, що в залі немає високих посадових осіб держави, а до зустрічі з пересічним глядачем не варто ретельно готуватися? Що ж, їм це краще знати. То справа їхнього авторитету й популярності.

Глядачі, звичайно, чекали шлягерних (запозичено з німецької мови) —модних, популярних пісень і мелодій. Та хіба можна віднести до модних нові пісні, виконані російською мовою Віктором Павликом? Вони з тих, як він сам зізнався, що ввійдуть до компакт-диску, який незабаром з’явиться в Росії. Хіба є і стане коли-небудь масовою і популярною пісня зі словами «я гарна українська жіночка Шестакова Ніночка», яку виконувала авторка?

По-різному можна ставитися до того, що у шлягері звучала чи не третина російських пісень. Проте глядачі їх сприймали і не глушили обуренням. А нам краще замислитися над тим, чи багато там лунало «народжених Україною»?

Щасливо зростати дивовижному краєві (з пісні «Київ, який завжди з тобою», яку виконав гурт «Кобза») розпочався концерт. А ще про співучих людей на Україні (треба краще «в») оповідала «одна з найчарівніших жінок України» (ведучий) Катя Бужинська. Оце й усі новонароджені!

Ведучий справді мав рацію щодо чарівності Каті Бужинської. Але щирі оплески глядачів вона отримала, найімовірніше, за виконавський хист. Припав до смаку бодай усьому залові і виступ Альберта Салтикова. Хоча він не бігав і не стрибав по сцені. Протилежністю йому у манері виконання була справді ефектна зовні Камелія, яка поставила гарну й багатообіцяючу крапку в концерті. Але ж її чудова пісня називається «Метель»...

У нас немає можливості детально розповідати про шлягерність кожної пісні і музичного твору, що прозвучали в концерті. Однак напрошується запитання: хто, коли і яким чином визначав їх модність, популярність? А в концерті називалися не вони, їхні «батьки», а лише виконавці. То що ж то було: шлягер золотих виконавців чи пісень?

Висловлені зауваження зовсім не применшують потрібність і значимість таких заходів. Де глядачі мають змогу почути й побачити водночас усіх разом наших найяскравіших і титулованих, а також перспективних молодих творчих зірок. І за це заслуговують вдячності його організатори. А хто вони? Всюди називалися міжнародний фестиваль «Шлягер року» і Київська міська держадміністрація. Але ж, пробачте, це шлягер пісень не про Київ. Чому не чути було про підтримку його Міністерством культури й туризму, творчими спілками, окремими міністерствами і відомствами?

Певно, найбільше виручив організаторів — надав найістотнішу фінансову підтримку у проведенні концерту Київський завод шампанських вин «Столичний». Це підприємство-спонсор фігурувало всюди. Безперечно, його приклад заслуговує на вдячність і підтримку. Але, погодьмося, наш вітчизняний мистецький букет заслуговує більшої й кращої підтримки. То й ставлення його «квіточок» до таких звітів буде, мабуть, кращим.

Від редакції.

Про конкурс «Голосу України»

У грудні в тому самому палаці має відбутися фінальний концерт шлягера року. Редакція нашої газети має намір провести свій конкурс на кращу пісню, справді «народжену Україною». Пам’ятними призами відзначимо авторів і виконавця кращої сучасної й популярної пісні.

Сподіваємося, така знайдеться й прозвучить, а організатори нададуть можливість вручити призи перед глядацькою залою.