Український інститут національної пам’яті розпочинає науково-популяризаційний проект «Наш Крим», в рамках якого історики та дослідники всебічно висвітлюватимуть особливості Кримського півострова: боротьбу за володіння ним, етнографічну динаміку, геноцидну політику російського та радянського керівництва для витіснення з півострова корінних народів тощо.
Як розповів директор УІНП Володимир В’ятрович, важливим аспектом у протидії агресивній російській пропаганді Український інститут національної пам’яті бачить активну просвітницьку діяльність. «Військова агресія Росії супроводжується інформаційною війною, настирливим нав’язуванням історичних міфів та стереотипів. Повсякчас чути: «Крым — исконно русская земля». Протидіяти міфам можна лише їх розвінчанням», — вважає В. В’ятрович. Саме з цією метою інститут започатковує такий проект.
«Крим — унікальний регіон, який через історичні й політичні обставини завжди мав власну національну та культурну специфіку, його мешканці були носіями різних національних та релігійних ідентичностей», — ідеться на сайті УІНП.
Статті та документи проекту «Наш Крим» будуть опубліковані на офіційному сайті інституту www.memory.gov.ua, а також на сайті «Історична правда», у партнерстві з яким започатковано цей проект.
Матеріали охоплюватимуть період від завоювання Криму Російською імперією у 1783 р. і до 2014-го, коли Росія знову окупувала український півострів. Також у рамках проекту заплановано проведення відкритих публічних заходів.
Прес-центр Центру досліджень визвольного руху.