«Голос України» отримав тривожного листа: група ветеранів Збройних Сил стурбована загрозою закриття Одеського інституту сухопутних військ (ОІСВ).
Автори попереджають, що земля, майно навчального закладу будуть розграбовані.
Редакція звернулась до командувача Сухопутних військ генерал-полковника Миколи Петрука з проханням прояснити ситуацію.
Із Міністерства оборони України надійшла відповідь, де йдеться про стратегічну реорганізацію Сухопутних військ. Зокрема, зменшується їх чисельний склад. Отже: «Відповідно потреба у підготовці військових фахівців значно зменшиться, що вимагає проведення реорганізації системи військової освіти з метою її адаптації до потреб Сухопутних військ Збройних Сил України». І далі: «Інститутські об’єкти навчально-матеріальної бази, казармено-житлового фонду, об’єкти соціальної інфраструктури не будуть задіяні у повному обсязі, але їх необхідно буде підтримувати у робочому стані, на що будуть потрібні додаткові витрати коштів, які нічим не виправдані та фінансово-економічно не обґрунтовані, а це, у свою чергу, ставить питання щодо доцільності одночасного утримання чотирьох інститутів».
Фахівці Міноборони детально вивчили проблему і дійшли висновку, що найкраще процес підготовки військових кадрів можна організувати на базі Львівського військового інституту ім. П. Сагайдачного Національного університету «Львівська політехніка».
Кабінетом Міністрів були прийняті відповідні рішення.
В остаточному варіанті, як зазначено у листі Міноборони, проблема розв’язується так: «Планом передбачено поетапне створення протягом двох років у ЛВІ НУ «ЛП» необхідної навчально-матеріальної та інформаційної бази, підбір науково-педагогічних працівників, відпрацювання необхідної навчально-методичної документації, що дасть змогу з 1 вересня 2007 року проводити підготовку військових фахівців Сухопутних військ Збройних Сил України за всіма необхідними спеціальностями.
З метою збереження досвідчених науково-педагогічних кадрів військових інститутів, які підлягають реформуванню, командування ЛВІ НУ «ЛП» надасть всім бажаючим можливість взяти участь у конкурсі на заміщення відповідних посад, за фахом».
«Голос України» доручив власному кореспонденту в Одесі В’ячеславу Воронкову вивчити ситуацію на місці.