Виплетені з рогози кошики, зерновики, дерев’яні бодні, жлукта, глиняні макітри тепер можуть стати окрасою й вашого житла. У Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин» тепер можна не тільки оглянути велику колекцію українських старожитностей, а й дещо з неї придбати. А посприяють у цьому народні майстри, які стародавні речі побутового призначення навчилися не лише реставрувати, а й виготовляти.
Випускники Київського політеху Наталя Шарова з чоловіком, наїздившись по світу, повернулися на батьківську землю, у Чигирин. А тут, як відомо, все дихає минувшиною. «Якщо ти не йдеш до історії, — каже Наталя Григорівна, — то вона сама приходить до тебе...»
Спочатку подружжя зацікавилося предметами козацького і селянського побуту, потім чоловік Борис спробував сам відтворити техніку плетіння з рогози. Не вийшло. На щастя, знайшов довгожительку-майстриню, котра показала старезний верстат, на якому колись виготовляли мати для полів (піл — дерев’яний настил для спання у селянських хатах). Наталя з чоловіком оволоділи хитромудрим ремеслом і відновили цей забутий народний промисел. Тепер чигиринські майстри виготовляють різноманітні побутові речі з рогози, житнього околоту, кукурудзиння.
Наталя Григорівна захопилася ще й композиціями з сухоцвітів, вишиваними рушниками, українським старовинним одягом, ляльками і має намір відкрити свій етнографічний музей.
 
Черкаська область.