У Донецькому ботанічному саду НАН України виявлено незаконну злітну смугу та ангар із двома літаками і двома вертольотами. Цікаво, що за парканом ботсаду розташований закритий готельний комплекс Рината Ахметова «Люкс». Також із ботанічним садом межує садиба екс-прем’єр-міністра Віктора Януковича.
Про викриття підпільних злітних поліс у донецькому ботанічному саду повідомила на колегії Державного управління екології і природних ресурсів області начальник відділу нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства прокуратури області Любов Юміна. З’ясувалося, стосовно землі ботсаду останніми роками було прийнято цілу серію неправомірних рішень. Колишній уряд передав міській владі 145 гектарів ботсаду, посилаючись на те, що, мовляв, держава не може піклуватися рідкісними видами рослин, які там ростуть. Однак міська влада не перейнялася проблемами унікальної флори, натомість створила там комунальне підприємство, яке регулярно порушувало вимоги закону «Про природно-заповідний фонд України».
У листопаді минулого року тодішній Президент України Леонід Кучма підписав указ, згідно із яким площа Донецького ботанічного саду взагалі зменшувалася до 203 гектарів. Кілька екологічних організацій протестували проти такого рішення. Екологи припускали, що вилучені землі мають відійти сусіду ботсаду — закритому готельному комплексу Рината Ахметова «Люкс».
Сам пан Ахметов приблизно два тижні тому залишив Україну. Прес-служба футбольного клубу «Шахтар» розповсюдила заяву про те, що їх президент перебуває у відрядженні. Однак у якій саме країні і на який термін, не повідомляється. Небагатослівною виявилася і компанія Ахметова «Систем Кепітал Менеджмент». У вівторок загальні збори акціонерів відбулися без участі головного власника.
 
Донецьк.