Цього року держлісгоспи Волині планують переробити півтори тисячі тонн березового соку. І не лише для українських споживачів. Більше третини корисного напою буде експортовано до Польщі, Чехії та Канади.
Активно заготовляють і переробляють березовий сік у Колківському держлісгоспі, що в Маневицькому районі. У Граддівському лісництві, де ми побували разом з головним лісничим держлісгоспу Віталієм Котеленцем, проходять практику учні Маневицького лісового ліцею. Вони вже знають всі таємниці лісового господарства. Приміром, мурахи збираються біля найсолодшого соку. На деревах, які ростуть на вищих місцях.
Звісно, пояснює помічник лісничого Володимир Потарась, забір соку шкодить деревам. Однак під них відводять ділянки, які через п’ять років вирубують. Молодий березняк не чіпають.
До речі, асортимент продукції колківчан досить широкий. Вони виготовляють різноманітні соки і джеми з дикорослих ягід, консервують гриби, щавель, кабачки, розливають у півлітрові банки мед з власних пасік. За рік цех відвантажує продукції на півмільйона гривень. А загалом вісім цехів держлісгоспів обласного управління лісового господарства, які також займаються і купажованням соків з настоями шипшини, м’яти, чебрецю, звіробою та ін., торік виробили її на 4,5 млн. гривень.
Консервації лісівників не залежуються на прилавках. Можливо, у центрі Луцька ще відновлять роботу фірмового магазину «Дари лісу». Він тривалий час був візитівкою лісового краю.
 
Волинська область.