Центральна виборча комісія представила зразок бюлетеня, який використовуватиметься під час позачергових президентських виборів 25 травня. Голова ЦВК 

Михайло Охендовський (на знімку вгорі) на брифінгу нагадав, що форму і текст бюлетеня було затверджено постановою Центрвиборчкому від 2 травня поточного року, а друк орієнтовно буде завершено 17 травня. Тож уже з 18 травня розпочнеться передача бюлетенів до окружних виборчих комісій.

 За словами М. Охендовського, бюлетень друкується на захищеному папері з використанням спеціальних видимих та невидимих захисних фарб, які змінюють свої фізичні характеристики під дією ультрафіолетового та інфрачервоного опромінювання. Також на ньому містяться графічні захисні елементи та проставлені номери виборчих дільниць. Він повідомив, що для контролю за друком бюлетенів ЦВК утворила спеціальну комісію, і до її складу ввійшли представники шести кандидатів на пост Президента. М. Охендовський зазначив, що в десяти округах Автономної Республіки Крим та двох округах Севастополя голосування проводитися не буде у зв’язку з тимчасовою окупацією цих території Російською Федерацією.

«Виборці, які проживають на півострові, матимуть можливість проголосувати за допомогою механізму тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Вони мають можливість звертатися до всіх без винятку органів ведення державного реєстру виборців. Тобто їм достатньо разом із заявою щодо зміни місця голосування подати паспорт громадянина України із зареєстрованим місцем проживання на території Криму або Севастополя. З такими заявами потрібно звертатися до відповідних органів до 19 травня включно», — сказав М. Охендовський. Він додав, що вже понад тисяча виборців з півострова скористалися такою можливістю. Крім того, голова ЦВК зауважив, що позачергові вибори глави держави стануть найдешевшими в історії України з точки зору витрат із фондів кандидатів. У держбюджеті, за його словами, на ці перегони передбачено 1 мільярд 170 мільйонів гривень. Із них близько 500 мільйонів гривень зарезервовано для проведення повторного голосування.

Також він висловив сподівання, що ЦВК разом із МВС та СБУ вдасться забезпечити належну доставку бюлетенів до центрів держспецзв’язку та ОВК, а згодом і до дільничних виборчих комісій. «В який спосіб здійснюватиметься транспортування до східних регіонів, я не хотів би говорити, оскільки ці заходи ще потребують узгодження. На мій погляд, недоречно розкривати плани і задуми ЦВК в контексті безпечної доставки бюлетенів», — зазначив 

М. Охендовський.

У свою чергу директор Державного підприємства «Поліграфкомбінат «Україна» із виготовлення цінних паперів Максим Степанов розповів, що більша частина бюлетенів уже надрукована й упакована. Також він підкреслив, що бюлетені повністю відповідають усім ступеням захисту і будь-яка їх підробка неможлива.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ФАКТ

ЦВК передала замовлення на виготовлення 34 643 888 бюлетенів. Їхня кількість на 0,5 відсотка більша, ніж кількість включених до списків виборців. Загальна вартість виготовлення цінних паперів становить 42 мільйони гривень. Відповідно вартість одного бюлетеня дорівнює 1,2 гривні.

Друкар Юрій Трофімов друкує бюлетені.