«Ким ти хочеш стати, коли виростеш?» — це запитання одне з найпоширеніших, які дорослі полюбляють ставити маленьким дітям. Проте проблема вибору майбутньої професії хвилює не лише батьків, а й кожного свідомого підлітка. Особливо, коли одинадцять років шкільного життя вже, вважай, за плечима. Ким стати, куди піти навчатися і, головне, як не помилитися і знайти своє справжнє покликання? Над цим напередодні вступної кампанії у вишах всерйоз замислюються всі випускники шкіл. Бо впевнені, що, лише присвятивши життя улюбленій справі, можна реалізувати власний потенціал, збудувати гарну кар’єру та досягти успіху.

Перетворіть хобі на спосіб заробітку

На запитання: «Чому ви обрали саме цю професію?» — студенти найчастіше відповідають приблизно так: «Батьки хочуть, щоб я був економістом», «Я вирішила з подругою вступати на юридичний», «Психологи отримують гарну зарплату», «Бути дієтологом сьогодні модно»... Це свідчить про те, що вибір робиться здебільшого під тиском батьків чи впливом друзів, зважаючи на престиж, фінансові показники певного роду діяльності. Насправді ж критеріїв цих безліч: престижність спеціальності, затребуваність на ринку праці, особистий інтерес, можливість отримувати хорошу зарплату в майбутньому, невеликий конкурс в університеті тощо. Усі ці мотиви умовно можна поділити на зовнішні та внутрішні. Зовнішні — пов’язані з впливом навколишнього середовища: думкою батьків, друзів та однолітків, бажанням досягти успіху і страхом осуду. Внутрішні мотиви визначаються особистими здібностями, талантами та нахилами.

Дуже часто під час вибору професії молодь керується лише чимось одним. «Я навчаюся на юриста, бо працівником Феміди бути модно, — розповідає киянка Ольга, студентка університету «КРОК», і додає: — Це круто — ходити по судах, вести судові справи та захищати невинних». Такий вступ на догоду престижу в майбутньому може закінчитися суцільним розчаруванням. Бо «зблизька» ця спеціальність може виявитися не такою вже й привабливою. Щоб уникнути зневіри, варто заздалегідь гарно переглянути свої очікування від обраної професії, зважити всі «за» і «проти», оцінивши різні спеціальності з точки зору їх плюсів і мінусів.

Варто пам’ятати, що нецікава праця не принесе ані радості, ані задоволення, натомість перетвориться на нудний щоденний обов’язок і може стати навіть причиною стресу та депресії. Той же, хто займатиметься улюбленою справою, працюватиме продуктивніше, постійно вдосконалюватиметься і легше просуватиметься службовими сходинками. Недарма всі великі люди, які досягли успіху, були в захваті від своєї роботи. Так, до фанатизму захоплена програмуванням людина врешті-решт може стати винахідником власної мови програмування. Поміркуйте, як знайти застосування вашим захопленням у майбутній професії.

Заробітна плата посідає почесне друге місце в пріоритетах вибору спеціальності. Звичайно, якщо на роботі платитимуть мало, доведеться шукати підробіток або міняти професію. За дослідженнями соціологів, саме незадовільна оплата праці є основною причиною звільнень і пошуку нової роботи. Однак навряд чи критерій високого заробітку заслуговує на те, щоб орієнтуватися лише на нього. Адже, як правило, збільшення зарплати безпосередньо залежить від кар’єрного зростання.

Вище голови не стрибнеш

Будь-яка професія потребує певних здібностей, знань та вмінь — так званих професійних якостей. Більшість з них розвиваються в процесі навчання в університеті і проходження практики за спеціальністю, однак лише за умови, що є схильності до цього. Не варто йти у співаки без музикального голосу, а в космонавти — зі слабким серцем, чи мріяти про блискучу кар’єру програміста, маючи двійки з алгебри та інформатики. Розглядаючи різні спеціальності, подумайте, якими професійними якостями повинен володіти спеціаліст у цих галузях.

Стрімкий розвиток технологій дається взнаки: багато професій, затребуваних ще десять років тому, сьогодні вже не актуальні. Вибираючи спеціальність, оцініть шанси на майбутнє працевлаштування і проаналізуйте, які професії користуються попитом у роботодавців нині, а які стануть популярними через п’ять років, коли ви закінчите навчання. У першому випадку найкращі помічники — газети, журнали та сайти з працевлаштування, а в другому — прогнози соціологів, дані статистики і власна розсудливість.

Оминаємо підводне каміння

Є така категорія критеріїв, якими користуватися при виборі професії не варто.

«Сьогодні модно бути дієтологом!» Престиж професії — лідер списку помилкових мотивів. Варто пам’ятати, що кон’юнктура швидко змінюється, і через декілька років пріоритетними і престижними будуть уже інші спеціальності. А, між тим, суспільству однаково потрібні і економісти, і сантехніки, і електрики, і медсестри, і юристи, і вчителі... Крім того, повагу викликає і простий робітник, і фахівець з вищою освітою, якщо вони обидва — професіонали у своїй справі.

«Так захотіли батьки». Багато молоді обирає майбутню професію за порадою батьків, родичів чи друзів, закриваючи очі на власні бажання. Уявімо, що ви пішли на економічний факультет, бо це престижно і так захотіли батьки. Минає рік, два або ще гірше — п’ять років. І ви розумієте, як ненавидите всі ці формули і графіки, а робота в офісі здається безцільним просиджуванням штанів. Прислухатися до авторитетної думки батьків потрібно, але не слід забувати, що остаточний вибір — особиста справа кожного. Ніхто не проживе ваше життя за вас, а працювати за «не своїм» фахом доведеться самому, а не численним порадникам.

«Круто бути балериною». Захоплення зовнішньою стороною професії і нерозуміння, що потрібно знати і робити на тій чи іншій роботі, — одна з найпоширеніших помилок. Наприклад, ви бачили, як балерина літає по сцені, мов метелик. Та чи замислювалися ви про те, скільки років каторжної праці було витрачено, щоб домогтися такої легкості?! Дехто з молоді взагалі не замислюється про те, що саме робить, наприклад, менеджер з управління персоналом, а йде за гучною багатообіцяючою назвою спеціальності. Щоб усвідомлено вирішити, чи цікава певна галузь, розширюйте кругозір про світ професій.

Коли не можеш визначитися

Добре, якщо з раннього дитинства ви мріяли стати лікарем або космонавтом і дотепер не сумніваєтеся у правильності свого вибору. Тоді, що б не говорили батьки, ви завзято студіюєте тематичну літературу, відвідуєте відповідні гуртки і добре уявляєте, що робитимете після закінчення школи. Інша річ — якщо немає навіть найменших уявлень, ким стати і куди вступати, коли прозвучить довгоочікуваний останній дзвоник.

До речі, якщо проблема вибору майбутньої професії хвилює підлітка, а не лише його батьків,—  це свідчить про його соціальну й психологічну зрілість. Набагато гірше, якщо дитині все одно, ким стати і де навчатися: як батьки вирішать і куди за руку відведуть, там і навчатиметься.

«Труднощі професійного визначення зазвичай виникають у двох категорій молоді, — розповідає психолог Ірина Сірик. — Перші не знайшли у житті нічого, що б їх зацікавило, а таланти та здібності глибоко «зариті» у землю. Такі підлітки можуть добре навчатися, але нічим не захоплюються, тому не можуть визначитися, чим хотіли б займатися у майбутньому. Проблема полягає у тому, що в ранньому дитинстві ніхто не займався розвитком здібностей дитини і не хвалив за досягнення. Тому зараз підлітки можуть відчувати себе посередністю і безініціативно дивитися на світ. Інша ж категорія молоді навпаки дуже активна і допитлива. Вони відвідують одночасно декілька гуртків, три факультативи і ще дві спортивні секції. Понад те, у них усе чудово виходить і вони в усьому домагаються успіху. Однак вони теж... не можуть визначитися, що подобається більше і з чим хотілося б пов’язати життя».

Корисними тут стануть тести на профорієнтацію, які допоможуть виявити здібності та інтереси особистості. Їх ретельно розробляють тестологи провідних університетів, доктори і професори психологічних наук. Комплекси складаються з переліку питань, а результати — на основі аналізу інтересів, рис характеру і здібностей — допомагають підлітку вибрати професію для душі.

Різноманітні тести на профорієнтацію є у мережі Інтернет і майже в кожному збірнику психологічних тестів, тому їх можна пройти вдома самостійно. Однак краще зробити це під час консультації з психологом. Спеціаліст допоможе зробити правильні висновки за отриманими результатами і врешті-решт визначитися з вибором майбутнього фаху.

У будь-якому разі, не варто ставитися до вибору професії, як до чогось незмінного, що раз і назавжди визначить майбутню долю. Попереду довге життя, у якому, мабуть, знайдеться місце і підвищенню кваліфікації, і освоєнню суміжних спеціальностей, а може, й радикальній зміні роду діяльності. І наостанок маленька порада: досягти успіху можна у будь-якій професії, за умови, що ви вкладете у неї частинку самого себе!

Колаж автора.