Для волинян придбати ялинку не проблема. Майже третина області покрита лісами. Та будь-де рубати не можна —у державному об’єднанні «Волиньліс» для цього є спеціальні плантації. Щороку кожен із 15 лісгоспів об’єднання закладає не менш як два гектари плантацій: переважно там, де не можуть рости великі дерева — під лініями електропередач. Садивний матеріал лісгоспи вирощують самі, або беруть у лісонасінницькому селекційному центрі об’єднання «Волиньліс», що поблизу села Гаразджа Луцького району.
— У нас є десять видів ялин, — розповідає директор центру Зіновій Коритан. — Ялина звичайна, ялина канадська «коніка», ялина колюча «срібляста», ялиця біла та інші. Готуємо і саджанці у великих пластмасових горщиках. Люди використовують їх на свято у квартирах, а потім висаджують біля будинків. Торік продали 600 таких ялинок — такий товар затребуваний в усіх регіонах країни.
Однак попит на ялинки постійно зменшується. Фахівці пояснюють це тим, що кожного року в області продається кілька тисяч штучних ялинок. Модними стали також ялинкові букети. Лісничий Луцького лісництва Віктор Романюк, в якого за плечима вже 30 років роботи в галузі, і сам готовий відмовитися від них, а купити собі пластмасову. Нині вибирає серед тих деревець, які залишилися після розпродажу на спеціалізованих базарах.
— Дружина інколи сердиться на мене за таку неперебірливість, але совість моя як лісівника чиста: не дав змарнуватися деревцю, — каже Віктор Сергійович. — А загалом для нас Новий рік — період складний. Доводиться багато часу проводити в лісі, оберігаючи ялинники від браконьєрів. Пригадую, одного разу прийшов додому 31 грудня о 23.30. Ледь не зустрів Новий рік на лісовій просіці!