Київ. Про те, що на Чорнобильській АЕС зберігається загроза нових аварій, заявив її нинішній директор Олександр Смишляєв на прес-конференції у Києві. Відбулася вона, до речі, 15 грудня, в день 4-ї річниці закриття станції.
Директор Департаменту атомно-промислового комплексу Мінпаливенерго Наталія Шумкова, представник Президента України на ЧАЕС Олександр Антропов, голова профкому станції Євгеній Козлов розповіли про зроблене за чотири роки і ситуацію, яка склалася нині там. Зокрема, остаточно зупинено 188 систем і підсистем, у наглядових органах знято з реєстрації 355 одиниць устаткування. Розпочато роботи зі стабілізації конструкцій об’єкта «Укриття», без чого неможливо споруджувати новий. Тендер на його будівництво оголошено, надходять пропозиції від зарубіжних фірм, які мають досвід побудови таких споруд. Підсумки плановано розглянути до березня наступного року.
Роботи на станції затримуються і через недостатнє їх фінансування. Так, на 14 грудня цього року за всіма бюджетними програмами недодано 51 млн. грн. А тому, зауважив О. Смишляєв, особливих успіхів на станції немає. Він з тривогою також наголошував: у першому, другому й третьому енергоблоках досі зберігається ядерне паливо. А це означає, що вони фактично продовжують працювати і залишаються ядернонебезпечними об’єктами. Затримується їх вилучення через неготовність сховищ для зберігання і переробки, які зобов’язалася побудувати світова спільнота.
Ситуація на станції загострилася також через реорганізацію управління нею і багатьох підрозділів, ініціатором якої є її новий керівник. Одна з його вимог — кожний цех має сам виконувати роботи, а не залучати підрядні організації, що зменшить витрати бюджетних коштів. Але ці й інші його нововведення не всім до вподоби.