Розорювання землі, застосування отрутохімікатів зменшили кількість перепелів на полях і в лісах. Зате віднедавна цих птахів почали вирощувати на селянських подвір’ях та в сільгосппідприємствах. На Черкащині налагоджено промислове виробництво перепелиних яєць у ВАТ «Чорнобайптиця».
— Наше підприємство спеціалізувалося на виробництві курячих яєць, — розповідає голова правління акціонерного товариства Олександр Бєлов. — А кілька років тому завели перепелів. І не прогадали. Курка починає нестися через п’ять місяців, а перепілка —через сорок днів. Їсть менше, а росте швидше. П’ять самок домашніх перепелів дають за масою стільки само яєць, що й одна курка. До того ж за цілющими властивостями вони набагато перевершують курячі.
— Для чого купувати пригорщі мультивітамінів! — з ентузіазмом каже Олександр Іванович. — За рік перепілка дає 250—300 яєць. Це ціла комора мінералів і незамінних амінокислот.
У США, Канаді, Франції перепелиний продукт —обов’язковий компонент дитячого харчування. Дитина, яка регулярно споживає щодня по два яйця цієї пташки, має міцнішу імунну і нервову системи, гострий зір, краще розвивається, не хворіє на алергію.
Утім, і український споживач потроху звикає до екзотичної продукції. ВАТ «Чорнобайптиця» щороку виробляє понад 500 тисяч перепелиних яєць, і їх охоче беруть на продаж найбільші супермаркети Черкас та Києва. Дедалі частіше до Чорнобая приїжджають селяни з навколишніх сіл і районів, щоб придбати перепелів для розведення в домашньому господарстві.
Черкаська область.