Ранкове засідання 19 жовтня
«Замок на парламент почепити не вдасться», — ще раз наголосив Голова Верховної Ради, коментуючи факт блокування трибуни представниками колишньої парламентсько-урядової більшості. І справді, було дивно бачити, як депутати, котрі під час пріснопам’ятних подій у сесійній залі закликали політичних опонентів до конструктивної роботи, сьогодні самі змушені вдаватися до блокувальних методів. Навіть представникові уряду — Міністру юстиції Олександру Лавриновичу довелося доповідати не з трибуни, а з урядової ложі. З’ясувалося, у такий спосіб дві провладні фракції вимагали 30-хвилинної перерви. На що головуючий на засіданні Володимир Литвин вказав, що одна з них, зокрема СДПУ(о), не зареєструвалася на засіданні, а тому не має права вимагати перерви. По-своєму відреагували на такий демарш частина парламентаріїв з опозиційних фракцій. Комуніст Сергій Гмиря висловив припущення, що таким чином не хочуть приймати бюджет наступного року, а соціаліст Юрій Луценко вважає це спробою представників більшості адаптуватися до майбутнього статусу опозиційних. Лише після того, як заявку на перерву подали «Регіони України» і «Союз», головуючий пообіцяв оголосити перерву після завершення розгляду чергового законопроекту.
Верховна Рада, як і передбачалося, заслухала інформацію про участь постійної делегації ВР у сесії ПАРЄ. Доповідач Борис Олійник повідомив про розгляд європейськими парламентаріями питання функціонування європейських інституцій у Сербії і Чорногорії, а також в Азербайджані.
За його словами, там ішлося і про українські проблеми. Зокрема про те, що організація виборів в Україні не в усьому відповідає європейським нормам. Дякуючи Верховній Раді України загалом і її парламентській делегації зокрема за співпрацю, члени ПАРЄ звернули увагу на упереджене ставлення українських ЗМІ до опозиційних кандидатів у Президенти, а також на «темники» з боку президентської адміністрації. За неофіційною інформацією, сказав Борис Ілліч, українське питання може постати на січневій сесії ПАРЕ за результатами президентських виборів, а тому він, від імені нашої делегації, просить докласти максимум зусиль для виконання взятих Україною зобов’язань.
Одним із прикладів такого прагненння можна назвати прийняття парламентом (249 голосів «за») постанови про Звернення Верховної Ради України до українського народу з приводу найближчих президентських виборів (друкується у сьогоднішньому числі газети).
Врегулюванню правовідносин в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування присвячено проект Адміністративно-процедурного кодексу України. Доповідаючи його, міністр юстиції Олександр Лавринович зауважив, що ці правовідносини, зокрема надання управлінських послуг чиновниками, врегульовано частково, а деякі взагалі не врегульовано. Тому документ украй потрібний. Юрій Кармазін, який виступив від профільного парламентського комітету, висловив низку зауважень і пропозицій до документу, однак також його підтримав. Депутати використали нагоду під час обговорення проекту кодексу звернути увагу на діяльність (а точніше — на бездіяльність) наших великих і малих чиновників щодо забезпечення прав і свобод наших громадян.
Однак перш ніж розпочати свою законотворчу роботу, Верховна Рада пережила непрості хвилини.